Kauko Röyhkä (c) Juha Metso

Kauko Röyhkä

Kauko Röyhkä (s. 1959) on pitkän linjan kirjailija ja rockmuusikko. Hän on julkaissut yli kaksikymmentä albumia, neljätoista romaania ja lukuisia tietokirjoja. Röyhkän viimeisin romaani Lapinpoika ilmestyi syksyllä 2016, ja se valittiin Botnia- ja Lappi-kirjallisuuspalkintojen ehdokkaaksi.

Kauko Röyhkä kasvoi Oulussa ja päätyi Turun kautta Helsinkiin ja taas Turkuun. Röyhkän ura sekä muusikkona että kirjailijana alkoi 1980-luvun alussa albumilla Steppaillen ja romaanilla Tien laidalla Waterloo, joka valittiin Suomen satavuotisjuhlavuoden Ylen 101 kirjaa -listaukseen.

Romaani Kaksi aurinkoa oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 1996. Röyhkä on kirjoittanut myös elokuvakäsikirjoituksia, tv-draamaa, kuunnelmia, kolumneja ja levyarvosteluita. Hänen romaanejaan on sovitettu myös näyttämölle ja Miss Farkku-Suomi -romaanista on tehty elokuva. Kaksi aurinkoa julkaistiin latviaksi (Izdevnieciba, 2005) ja kuunnelma Punkero englanniksi (2004).

Röyhkä keikkailee aktiivisesti eri kokoonpanoilla ympäri vuoden. Hän on kirjoittanut useita lauluja myös muille artisteille.

”Lähes jokaisella meistä on Röyhkästä oma käsityksensä, oma mielikuvansa, oma suosikkihetkensä”, kirjoittaa Samuli Knuuti Imagen henkilöhaastattelussa. Hänen mielestään Kauko Röyhkä muistuttaa enemmän Morrisseytä kuin Röyhkän idolia Lou Reediä: ”kummatkin ovat omalla elämällään sanoneet itsensä irti siitä elämästä, jota yleensä laiskasti sanotaan keskiluokkaiseksi.”

”Muusikko-Röyhkän elämässä tärkeä tapahtuma oli se hetki, kun hän tukkuhinnalla osti Lou Reedin levyn Berlin – kunhan oli ensin lakannut ajattelemasta, että rock on rappiota ja ettei hän halua olle sen kanssa missään tekemisissä. Reedin musiikki oli apaattista, kuin Ingmar Bergmanin elokuvaa. Sen levyn vaikutus ei ole koskaan kadonnut. Tajusin, että rockilla voi esittää mitä tahansa. Että tämä on taidetta.” – Etelä-Saimaa, Sari Pullinen

 

Kauko Röyhkä (b. 1959) is an established author and rock musician. Röyhkä’s career as a musician and author began in the early 1980s. He has published over twenty albums and over ten books. He has also written film scripts, television dramas, radio plays, columns and album reviews. He has written many songs for other artists. Röyhkä continues to tour with his band all year round.


Kirjailijan kuvat

Kauko Röyhkä
Kauko Röyhkä, copyright Aki Ruokala
Kauko Röyhkä
Kauko Röyhkä, copyright Aki Ruokala