Richard Morgan
Kuva Virginia Cottinelli

Richard Morgan

Kyberpunkin kärkikirjoittajiin kuuluva ja useita palkintoja kerännyt brittiläinen Richard K. Morgan (s. 1965) vierailee Turun Finncon-Animeconissa 15.–17.7.2011. The Times kuvasi hänen esikoisteostaan Muuntohiiltä (Altered Carbon, 2002) kyberpunkin ja kovaksikeitetyn dekkarin saumattomaksi yhdistelmäksi. The Guardian totesi, että kyseessä on kunnianosoitus vanhan koulukunnan kyberpunkille, teos jota lukee kuin hypermodernia vampyyriromaania.

Ei ihme, että LIKE nappasi kirjoittajan. Muuntohiili, jolle myönnettiin Philip K. Dick -palkinto, suomennettiin vuonna 2007. Se avaa Takeshi Kovacs -cyberpunk-trilogian, jonka kaksi muuta osaa ovat vielä suomentamattomat Broken Angels (2003) ja Woken Furies (2005).

Morganin järjestyksessä toinen, tänä vuonna julkaistu romaanisuomennos on Musta mies (Black Man, 2007). Teokselle on myönnetty Arthur C. Clarke -palkinto. Lisäksi Morganilta on julkaistu neljä muuta romaania ja kaksi Marvel-universumiin sijoittuvaa Black Widow -sarjakuvaromaania. Romaanille Market Forces (2004) myönnettiin John W. Campbellin muistopalkinto. Hän on myös käsikirjoittanut maailman suurimmalle pelitalolle, Electronic Artsille, jatko-osan suosittuun Crysis-videopeliin.

Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Morgan opiskeli historiaa ja toimi mm. englannin opettajana ulkomaalaisille. Kun Gollanz osti oikeudet Muuntohiili-romaaniin ja Hollywood sen elokuvaoikeudet, Morgan keskittyi pelkästään kirjoittamiseen.

Tällä hetkellä Morgan työstää A Land of Heroes -fantasiatrilogiaa, jonka ensimmäinen osa, The Steel Remains, ilmestyi elokuussa 2008.

Richard Morgan on kyynikko, jonka vain kokovartalohalvaus pitäisi erossa kirjoittamisesta. Hän rakastaa videopelejä.

Julkaistut teokset

Musta mies
Musta mies
Muuntohiili
Muuntohiili