Ohjeita käsikirjoituksen lähettäjälle

1. Käsikirjoituksen lähettäminen sähköpostitse

– Lähetä käsikirjoitus rtf- tai pdf-muodossa osoitteeseen kasikirjoitukset(at)like.fi. Muussa muodossa olevia tiedostoja emme pysty käsittelemään.

– Nimeä tiedosto seuraavasti: Sukunimi Etunimi Päiväys

– Lisää mukaan saatekirje, josta löytyvät yhteystietosi. Esittele lyhyesti käsikirjoituksesi ja taustasi kirjoittajana. Markkinointi-ideatkin ovat tervetulleita. Kirjeen suosituspituus on yksi sivu. Mukaan voit liittää luettelon mahdollisista aiemmin julkaistuista teoksistasi. Pelkkä sähköpostiviesti ei riitä saatteeksi. Nimeä saatetiedosto seuraavasti: Sukunimi Etunimi Päiväys Saate.

– Merkitse viestin otsikkokenttään KAUNO tai TIETO tarjoamasi käsikirjoituksen lajityypin mukaan.

– Saat paluupostissa kuittauksen siitä, että viestisi on tullut perille.

2. Käsikirjoituksen lähettäminen postitse

– Muista lisätä käsikirjoitukseen sivunumerot ennen tulostamista ja jätä riittävät rivivälit ja marginaalit. Runokokoelmissa asettele kullekin sivulle yksi runo.

– Älä niittaa sivuja yhteen, äläkä laita käsikirjoitusta kansioon, sillä paperinippu sellaisenaan kuoressa on helpoin käsitellä. Levykkeitä tai muistitikkuja emme käsittele.

Älä lähetä alkuperäismateriaalia, sillä emme palauta käsikirjoituksia. Älä siis lähetä mitään alkuperäismateriaalia, vaan kopiot.

Postitusosoite:
Like Kustannus Oy
Kaunokirjallisuus / Tietokirjallisuus (valitse oikea)
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

3. Vastaus

Otamme yhteyttä, mikäli kiinnostumme käsikirjoituksestasi. Meillä ei valitettavasti ole resursseja antaa palautetta käsikirjoituksista. Emme myöskään vastaa käsikirjoituksia koskeviin puhelin- ja sähköpostikyselyihin.

Yleisiä ohjeita

Käsikirjoituksen viimeistely

Hutaisten koottu materiaali ei puhuttele kustantajaa, joten puntaroi tarkkaan, onko käsikirjoituksesi julkaisukelpoinen ilman perustavia muutoksia. Kirjoituskurssin harjoitustyöt nipussa, muutama runo tai gradu sellaisenaan ei ole valmista materiaalia. Kustantaja haluaa nähdä, että olet kykenevä laatimaan viimeistellyn käsikirjoituksen.

Kirjoituskilpailut ovat hyvä keino harjoittaa kirjoittamista, mutta harvasta kilpailusta saa palautetta. Myöskään kustantamomme ei tarjoa arvostelupalvelua. Jos haluat tekstiisi objektiivisen lukijan näkökulman ennen sen tarjoamista, käytä arvostelupalvelua, mene kirjoittajakurssille tai hanki ateljeekriitikko. Maksullista arvostelupalvelua tarjoaa esimerkiksi Nuoren Voiman Liitto. Lähetä käsikirjoitus kustantajalle niin valmiina kuin mahdollista. Jos kuitenkin jälkeenpäin huomaat hätiköineesi, muokkaa tekstiä eteenpäin vastausta odottaessasi. Kirjaa pitää aina joka tapauksessa editoida, pienet yksityiskohdat eivät vaikuta julkaisupäätökseen.

Kustantamon valinta

Tutki Liken tuotantoa ja lähetä käsikirjoituksesi meille, jos olet sitä mieltä, että se sopii linjaamme ja julkaisuohjelmaamme. Esimerkiksi lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai aforismikokoelmia Like ei julkaise.

Julkaisuprosentti

Vain ani harva saa ensimmäisen käsikirjoituksensa läpi. Kustantamoille lähetetään moninkertainen määrä käsikirjoituksia julkaistaviin verrattuna. Like saa vuosittain noin 1 500 kirjaehdokasta, joista alle prosentti julkaistaan.

Jos et kaikesta yrittämisestä huolimatta saa kirjaasi julkaistua, harkitse omakustannetta.

Lykkyä tykö!