Ohjeita käsikirjoituksen lähettäjälle

1. Käsikirjoituksen lähettäminen sähköpostitse

– Lähetä käsikirjoitus liitetiedostona rtf- tai pdf-muodossa osoitteeseen kasikirjoitukset(at)like.fi. Dropboxin tai vastaavan sovelluksen kautta lähetettyjä latauslinkkejä emme tietoturvasyistä käsittele.

– Lisää mukaan saatekirje, josta löytyvät yhteystietosi. Esittele lyhyesti käsikirjoituksesi ja taustasi kirjoittajana. Mukaan voit liittää luettelon mahdollisista aiemmin julkaistuista teoksistasi.

– Merkitse viestin otsikkokenttään KAUNO tai TIETO tarjoamasi käsikirjoituksen lajityypin mukaan.

– Saat paluupostissa kuittauksen siitä, että viestisi on tullut perille.

2. Käsikirjoituksen lähettäminen postitse

– Muista lisätä käsikirjoitukseen sivunumerot ennen tulostamista ja jätä riittävät rivivälit ja marginaalit.

– Älä niittaa sivuja yhteen, äläkä laita käsikirjoitusta kansioon, sillä paperinippu sellaisenaan kuoressa on helpoin käsitellä. Levykkeitä tai muistitikkuja emme käsittele.

Älä lähetä alkuperäismateriaalia, sillä emme palauta käsikirjoituksia. Älä siis lähetä mitään alkuperäismateriaalia, vaan kopiot.

Postitusosoite:
Like Kustannus Oy
Kaunokirjallisuus / Tietokirjallisuus (valitse oikea)
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

3. Vastaus

Otamme yhteyttä, mikäli kiinnostumme käsikirjoituksestasi. Meillä ei valitettavasti ole resursseja antaa palautetta käsikirjoituksista. Emme myöskään vastaa käsikirjoituksia koskeviin puhelin- ja sähköpostikyselyihin.

Yleisiä ohjeita

Käsikirjoituksen viimeistely

Hutaisten koottu materiaali ei puhuttele kustantajaa, joten puntaroi tarkkaan, onko käsikirjoituksesi julkaisukelpoinen. Kustantaja haluaa nähdä, että olet kykenevä laatimaan viimeistellyn käsikirjoituksen, joten lähetä käsikirjoitus kustantajalle niin hiottuna kuin mahdollista.

Kirjoituskilpailut ovat hyvä keino harjoittaa kirjoittamista, mutta harvasta kilpailusta saa palautetta. Myöskään kustantamomme ei tarjoa arvostelupalvelua. Jos haluat tekstiisi objektiivisen lukijan näkökulman ennen sen tarjoamista kustantamolle, käytä arvostelupalvelua, mene kirjoittajakurssille tai hanki ateljeekriitikko.

Kustantamon valinta

Tutki Liken tuotantoa ja lähetä käsikirjoituksesi meille, jos olet sitä mieltä, että se sopii linjaamme ja julkaisuohjelmaamme. Esimerkiksi lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai aforismikokoelmia Like ei julkaise.

Julkaisuprosentti

Vain ani harva saa ensimmäisen käsikirjoituksensa läpi. Kustantamoille lähetetään moninkertainen määrä käsikirjoituksia julkaistaviin verrattuna. Like saa vuosittain noin tuhat kirjaehdokasta, joista alle prosentti julkaistaan.

Jos et kaikesta yrittämisestä huolimatta saa kirjaasi julkaistua, harkitse omakustannetta.

Lykkyä tykö!