Vegaanin uusi keittokirja

Terveiset 2000-luvun vegetaareille

Suomen pasifististisin puolustusministeri ja osuuskauppaliikkeen sytyttävin puhuja Yrjö Kallinen (1886-1976) lähettää terveiset kaikille Vegaanin uuden keittokirjan lukijoille.

”Emme yritä sitä selostaa vuoden 2000 lukijalle, joka aikakirjurin uskon ja toivon mukaan on vegetaari, kuten muutkin aikalaisensa, mainitsemme vegetaarisella kielellä: monien ulkomaalaisten osuuskauppojen ruumishuoneet, joissa eläinvainajia säilytetään ennen niiden hautaamista ihmisten vatsaan, ovat siten järjestetyt, että mädäntymisprosessi edistyy mahdollisimman hitaasti ja ruumiit lahoavat vain sen verran, että ihmisten torahampaat pystyvät niitä helpommin repimään. Kalmanhaju ruumishuoneissa on verraten lievä. Uudenaikaiset giljotiinit ja ruhjomislaitteet, joissa lihaskudokset eläimen ruumista rouhitaan lihan- ja verensekaiseksi massaksi ovat suurenmoisia. Kun tällainen liha- ja verimassa vedensekaisena liejuna sullotaan ruumiin vatsasta repäistyyn suolenpätkään, saadaan n.s. makkaraa, joka sekä ulkomuodoltaan että tuoksultaan on suuresti erilainen kuin edesmennyt vainaja kalmanhajuineen.”

Yrjö Kallinen, 1931

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä