Moshe Lewin 1921-2010

Liken vuonna 2006 julkaiseman Neuvostoliiton vuosisata -teoksen kirjoittaja Moshe Lewin kuoli 14. elokuuta 88-vuotiaana. Taustaltaan venäjänjuutalainen Moshe Lewin oli yksi arvostetuimmista Neuvostoliiton politiikkaan ja yhteiskuntaan perehtyneistä historioitsijoista, jonka kirjallinen tuotanto aiheesta on mittava. Hän pakeni kotikaupungistaan Vilnasta vuonna 1941 natsien valloitusta piiloutumalla puna-armeijan kuorma-autoon ja osallistui toiseen maailmansotaan Neuvostoliiton riveissä. Lewin oli tulisieluinen antistalinisti, joka palasi vuonna 1946 Puolaan ja siirtyi sieltä ensin Ranskaan ja sitten Israeliin. Varsinaisen tutkijanuransa hän teki Yhdysvalloissa Pennsylvanian yliopistossa. Viimeiset vuotensa hän asui Ranskassa.

Neuvostoliiton vuosisadan suomentaja Petri Stenman muistelee lämmöllä Lewinin vastausta erääseen kysymykseensä. Kirjailija aloitti tiedustelemalla, juodaanko Suomessa vodkaa. Saatuaan myöntävän vastauksen ja kuultuaan suomentajan lempivodkan nimen hän valitteli sitä, kuinka lääkäri oli kieltänyt häneltä moisen nautinnon. Pyysi ottamaan ryypyn puolestaan. Ja vastasi kysymykseen.

Guardianin muistokirjoituksessa häntä kuvataankin seuramieheksi.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä