Arnost Lustig on kuollut

Tshekkiläissyntyinen juutalaiskirjailja Arnost Lustig on kuollut 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt Prahassa vuonna 1926. Lustigin elämä on uskomaton selviytymistarina. Hän joutui Theresienstadtin ja Auschwitz-Birkenaun keskitysleireille, mutta onnistui pakenemaan häntä Dachaun leirille kuljettavasta junasta.

Traagisesta taustastaan huolimatta Arnost Lustig onnistui elämään normaalia elämää. Hän loi uransa lehtimiehenä ja kirjailijana. Prahan keväänä 1968 Lustig muutti Yhdysvaltoihin, jossa toimi muun muassa kirjallisuuden professorina washingtonilaisessa American Universityssä.

Lustigin kirjallinen tuotanto perustuu omakohtaisiin kokemuksiin. Like on suomentanut häneltä teokset Rukous Katarzyna Horowitzille (Like 2006) ja Pimeydellä ei ole varjoa (Like 2008).

Lustigia on luonnehdittu rajatilanteiden kuvaajaksi. Rankoista selviytymiskamppailuista huolimatta tekstistä välittyy inhimillisen elämän tärkeys. Hänen tyyliään leimaa myös hyvä huumori ja vankkumaton optimismi. Lustig sai lukuisia kirjallisuuspalkintoja, joista viimeiseksi jäi Franz Kafka -palkinto vuodelta 2008.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä