Yrjö Kallisen elämä ja totuus

”Elämmekö unessa?” kysyy Yrjö Kallinen

Yrjö Kallinen oli sosialisti, pasifisti ja teosofi. Hän oli rohkea poliitikko, jonka ajatukset ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Matti Salmisen elämäkertateos Yrjö Kallisen elämä ja totuus päästää ääneen tinkimättömättömän ajattelijan, joka ravistaa lukijansa hereille.

Opetusneuvos Yrjö Kallisen (1886–1976) elämä on Suomen historian merkillisimpiä ihmiskohtaloita. Hän sai sisällissodassa neljä kuolemantuomiota, vaikka yritti toimia rauhanvälittäjänä valkoisten ja punaisten välillä. Toisen maailmansodan jälkeen vankkumattomasta pasifistista tuli puolustusministeri. Osuustoimintamies ja Työväen Sivistysliiton pitkäaikainen puheenjohtaja oli suosittu puhuja. Elämäkertateoksen lähteinä ovat Kallisen omat tekstit, joista valtaosa on aiemmin julkaisemattomia. Vastalöydetty kirjeenvaihto ja kattava arkistotutkimus luovat Kallisesta uudenlaisen kuvan, ja hänen ulkomaisille toimittajille antamansa haastattelut valaisevat Suomen historiaa tavanomaisesta poikkeavista näkökulmista.

Katso Yrjö Kallisen viimeinen tv-haastattelu vuodelta 1971 Ylen sivuilta. Lue Helsingin Sanomien arvostelu.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä