Kishwar Desai

Kishwar Desai ja viihteeseen kätketty sanoma

Messilässä pidettävä Lahden kansainvälinen kirjailijakokous juhlii 25. vuottaan. Teemana on tällä kertaa Kirjailija ja sanoin kuvaamaton. Like-kirjailija Kishwar Desai kertoi intialaisesta taidosta sanoa kaikki sanomatta kovinkaan paljon – jonka hän on oppinut Bollywood-elokuvan kautta.

”Opimme lapsina rakkauden ja romantiikan sanaston elokuvasävelmistä. Juuri tätä kautta opimme myös runouden alkeita ja taitoa sanoa haluttu asia paljastamatta kuitenkaan liikaa.”

Erikoinen sensuurinormisto salli yhä raaistuvan väkivallan mutta kielsi viattoman suudelman esittämisen. Kishwar oppi eri elokuvagenreistä, että oikeasti julmuudet eivät ole näkyvissä kohtauksissa valkokankaalla, vaan tunnelma syntyy siitä, mitä katsoja arvelee suljettujen ovien takana olevan.

”Ehkä siksi kirjani Pimeyden lapset, jossa karmiva massamurha tapahtuu isossa sokkeloisessa talossa on osuus jonka jätän kuvailematta. Jätän sen lukijan mielikuvituksen varaan.”

Desai on naamioinut painavan sanomansa, tyttölasten murhat, viihteelliseen ulkoasuun. Hän mietti, miten kertoa näistä asioista tarinoiden kautta niin, että ihmiset haluavat niitä lukea. ”Olen pyrkinyt siirtämään Bollywood-tekniikan rikoskirjallisuuteen: kätkemään varsinaisen juonen kirjan henkilöiltä tai jopa lukijoilta.”

Messilässä maanantaina 20.6.2011

Liken etäjoukot Nora ja Päivi

Kuva: Lahden kansainvälinen kirjailijakokous / Silka Raatikainen

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä