Imbi Paju

Imbi Paju ja kahden kansakunnan vaiettu historia

Imbi Pajun tällä viikolla ilmestyvä teos Suomenlahden sisaret – kun katsoo toisen tuskaa on syvästi inhimillinen kuvaus suomalaisten ja virolaisten naisten kohtaloista.

Kesällä 1940 talvisota on päättynyt, pikkulotat Laila ja Annikki ovat ystävyysvierailulla Viron pikkulottien kesäkodissa, kun äkkiä on palattava kotiin. Viro on miehitetty. Pian alkavat kyyditykset, joiden yhtenä kohteena ovat Viron lottien jäsenet. Suomessa Lotta Svärd -järjestö kielletään toisen maailmansodan jälkeen fasistisena.

Imbi Paju pohtii teoksessaan, miten menneisyyden tuskat siirtyvät seuraaville sukupolville. Ihmisten tarinat sekä pienten maiden historia kulkevat rinnan suurvaltapolitiikan musertavien käänteiden kanssa. Psykohistoriallinen teos avaa kylmän sodan aikana syntynyttä hiljaisuutta ja antaa tilaa uudelle tarinalle.

 

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä