Likellä neljä mahtavaa Sarjakuva-Finlandia-ehdokasta

Liken mainiot sarjakuvataiteilijat Lauri Ahtinen, Ilpo Koskela, Tommi Musturi ja Aapo Rapi ovat ehdolla vuoden 2015 Sarjakuva-Finlandia-palkinnon saajaksi. Tunnustuspalkinto jaetaan jo yhdeksännen kerran Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla 18. maaliskuuta 2016 klo 11.00 Tampereen yliopistolla.

Vuoden 2016 palkinnon saajan valitsee näyttelijä Heli Sutela. Tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Raadin perustelut:

Lauri Ahtinen: Homepäiväkirja (LIKE)

Päiväkirjan muotoon puettu omaelämäkerrallinen albumi on inhorealistinen dokumentti jokaisen talonostajan pahimmasta painajaisesta. Ruutujaon kahleista vapautettu teos on kuvitettu pääosin ohuin tussipiirroksin, joihin tuovat herkullista vaihtelua mustavalkoiset kuvakollaasit sekä paksummalla tussilla karkeammin kuvitetut kauhun ja epätoivon hetket. Kielellinen ilottelu nousee huikeisiin mittoihin, ja itseironinen huumori loistaa rivien ja kuvien välistä läpi teoksen. https://like.fi/kirjat/homepaivakirja/

Ilpo Koskela: Lusia (LIKE)

Kansanparantaja Lusia Rusintyttären kuvitteellinen elämäntarina on kiehtova yhdistelmä fiktiota, todellisia historiallisia tapahtumia ja nykyaikaista sarjakuvakerrontaa. Tarina on uskottava ja koskettava ja piirrostyyli aiheeseen sopivan realistinen. Nelipolvisen trokeen rytmi ja vanhahtava sanajärjestys ovat kiehtovia yksityiskohtia, jotka tuovat 1600-luvun talonpoikaisarjen ja puheenparren likelle lukijaa. https://like.fi/kirjat/lusia

Tommi Musturi: Toivon kirja (LIKE)

Tasarytmisten, vain vähän kerrassaan muuttuvien ruutujen tyylikäs sarjakuvateos. Kirjasta kasvaa kaunis kuvaus ihmiselon ihanuudesta ja kurjuudesta perin suomalaiseen tapaan – hiljaa ja meteliä pitämättä. Vähäpuheinen sarjakuva käsittelee vaivihkaa aikaa, vanhenemista ja vanhuutta sekä pohdiskelee samalla sitä, mikä elämässä on tärkeää ja mitä meistä jälkeemme jää. https://like.fi/kirjat/toivon-kirja

Aapo Rapi: Tahvana

Aapo Rapin sarjakuva vie 1970-luvun hippikulttuurin väri- ja muotomaailmaan, miksei vähän filosofiaankin. Tarina on eräänlainen roadmovie, jossa kuljetaan vuodenaikojen vaihtuessa oudon kumppanin kanssa aavikosta metsän halki merenrantaan. Silmää hivelevä kuvakerronta kulkee rytmikkäästi, välillä pelkän kuvan varassa, ruutujaon väljyyttä vaihdellen, tarvittaessa välillä tekstiäkin käyttäen. https://like.fi/kirjat/tahvana

 

Kaikki perustelut ja painatuskelpoiset kansikuvat löytyvät osoitteesta: www.sarjakuvafinlandia.fi/teokset

 

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä