Alvar Renqvist -palkinto kustannuspäällikkö Harri Haanpäälle

ALVAR RENQVIST -PALKINTO

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinto jaetaan nyt 19. kerran.

Palkinto rahoitetaan Suomen Kirjasäätiöön nimikkorahastona kuuluvasta Alvar Renqvistin rahastosta. Palkinnon suuruus on 3 000 euroa.

Palkinto voidaan myöntää kustannustoimittajan tehtävässä ansioituneelle henkilölle, joka on toiminut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden hyväksi; joko kotimaisen tai käännetyn kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjojen, tietokirjojen, oppimateriaalien tai elektronisen kustannustoiminnan parissa.

Palkinnon jakamisesta päättää Suomen Kirjasäätiön hallitus kolmijäsenisen Alvar Renqvistin rahaston palkintolautakunnan esityksestä. Tänä vuonna palkintolautakunnan jäseninä toimivat kustannusjohtaja Minna Castrén, kustannusjohtaja Anna Baijars ja kustantaja Anna-Riikka Carlson.

 

Vuoden 2016 Alvar Renqvist  -palkinto myönnetään kustannuspäällikkö Harri Haanpäälle.

Palkintolautakunnan perustelut:

Harri Haanpään ura on pitkä ja vaikuttava. Hän on syntynyt vuonna 1951 Porissa ja opiskellut Helsingin yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä ja taidehistoriaa. Kustannusalalle hän kuuleman mukaan ”suistui” kirjoittavan toimittajan töistä.

Haanpää työskenteli WSOY:ssä vuodesta 1990 vuoteen 2011. Vuoden 2012 alusta Harri Haanpää on toiminut Like Kustannuksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkönä.

Rosa Liksom, Sofi Oksanen, Jari Tervo, Asko Sahlberg, Riikka Ala-Harja, Antti Tuomainen – Haanpää tunnetaan näiden ja lukuisten muiden keskeisten suomalaiskirjailijoiden kustannustoimittajana ja luottohenkilönä. Hänen työpanoksensa merkitys suomalaisen nykykirjallisuuden kannalta on keskeinen. Haanpään kyky toimia hyvin erilaisten kirjallisten tekstien luovana, herkkävaistoisena, tinkimättömänä ja arkailemattomana toimittajana on ilmiömäinen. Hänellä on vahva näkemys tekstistä ja kirjailijan omasta äänestä, jonka hän haluaa saattaa kuuluviin. Haanpää osaa terävöittää ja jäntevöittää tekstiä määrätietoisin ottein: tekstiä on tarvittaessa ”veistettävä vaikka kirveellä”.

Haanpäällä on pettämätön kielen, tyylin, rakenteiden ja rytmin taju. Kirjallisuuden lisäksi hänellä on musiikki verissään. Hänen lukeneisuutensa, sivistyneisyytensä ja tietämyksensä ulottuvuudet hämmästyttävät. Hän kaihtaa sovinnaisuuksia, osaa kuulemma ”halutessaan olla paskamainen” ja satakuntalaisittain jörö, mutta on työssään aina ja kaikkialla väsymättömästi kirjailijan ja kirjan puolella.

Kirjallista vainuaan käyttäen hän paneutuu myös uusien lahjakkuuksien etsimiseen käsikirjoituspinoista.

Suomen kustannusmaailmassa on harvoja ihmisiä, jotka olisivat Haanpäätä enemmän toimineet suomalaisen kirjallisuuden hyväksi.

 

SUOMEN KIRJASÄÄTIÖ

 

Lisätietoja: palkintolautakunnan puheenjohtaja, kustannusjohtaja Minna Castrén, puh. 050 528 6718  minna.castren@otava.fi

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä