Karri ”Paleface” Miettisen Viides maamme-kirja on vilpitön monologi suomalaisuudesta.

Tämä kirja ei ole hyökkäys. Tämä on puolustus. Jakamattoman ihmisarvon ja universaalien ihmisoikeuksien puolustus.

 

Karri ”Paleface” Miettisen Viides maamme-kirja on vilpitön monologi suomalaisuudesta, eräänlainen rakkaudentunnustus Suomelle ja kontribuutio suomalaiseen arvokeskusteluun. Se käy ennakkoluulottomasti ennakkoluuloja vastaan ja käsittelee mm. suomalaisten suhdetta luontoon, postnationalismia, totuudenjälkeistä aikaa, Suomea rauhanvälittäjänä, vihapuhetta, Suomen sisällissotaa ja feminismiä. Sarja pamflettimaisia kannanottoja avaa uusia näkökulmia käsitteisiin, joita moni pitää itsestäänselvyyksinä ja joita moni on ominut omiin poliittisiin tarkoituksiinsa. Viides maamme-kirja on kirja ihan tavallisista asioista ja se muistuttaa meitä siitä että todellisuuksia on aina enemmän kuin yksi.

 

Paleface sai kimmokkeen Viidennen Maamme-kirjan kirjoittamiseen, kun eräät perussuomalaiset toimijat vaativat hänen erottamistaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia valmistelevasta elimestä. Näiden toimijoiden mukaan Palefacella oli epäilyttävän ”epäisänmaallisia” näkemyksiä, joiden johdosta hänen ei pitäisi osallistua satavuotiaan Suomen juhlinnan järjestelyihin. Paleface purkaa väitteet osiin, vastaa niihin ja osoittaa ne perusteettomiksi.

 

 

Ote kirjasta:

 

”Viha halvaannuttaa, rakkaus vapauttaa”, totesi Martin Luther King Jr. ”Viha hämmentää, rakkaus harmonisoi. Viha pimentää, rakkaus valaisee.” Täytyy yrittää pysyä valon puolella, vaikka se on joskus vaikeaa.Vanha suufilainen sanonta puhuu kolmesta portista. Sanonta menee osapuilleen niin, että puhuttujen sanojen tulee läpäistä kolme porttia, ennenkuin ne päästää ulos suustaan. Ensimmäisellä portilla kysytään: ”Onkse totta?” Toisella: ”Onkse tarpeen?” Ja kolmannella: ”Onkse hyväntahtoisesti sanottu?” Aika hyvä nyrkkisääntö kaikkeen. Jutteli sitten small talkia joukkoliikenteessä, muotoili ajatuksiaan vapaamuotoisesti somessa tai puhui jossain julkisesti.

 

 

Viides maamme-kirja ilmestyy 3.10. ja on silloin arvosteluvapaa. Kirjan kansi on taiteilija Jani Leinosen käsialaa.

 

Haastattelupyynnöt: like@like.fi

 

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@like.fi

 

https://like.fi/kirjat/viides-maamme-kirja/

 

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä