Hanna Hauru ja Tommi Liimatta Finlandia-palkinnon ehdokkaina

Hanna Haurun Jääkansi ja Tommi Liimatan Autarktis ovat Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaina. Voittajan kuudesta ehdokkaasta valitsee ministeri, ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn.

Perustelut:

Hanna Hauru: Jääkansi 

Hauru osaa kirjoittaa sanat niin täyteen merkityksiä, että häntä voi kirjoittajana kutsua timantinhiojaksi. Jääkansi on sodasta ja hulluudesta toipuvan perheen tarina, jossa elämän perusasioista kasvaa suurenmoinen ja koskettava romaani. Tätä kirjaa ei voi lukea ulkokohtaisesti, se puhuttelee lukijaansa kuin ystävää ja sen jokainen lause on kevyt lukea, mutta painava kantaa.

 

 

 

 

Tommi Liimatta: Autarktis 

Lämmin humanismi alkaa puhutella kirjan ensimmäisestä luvusta lähtien. Kirjan nimi tulee sanoista arktis ja autonomia. Kun maaseutu tyhjenee ja infrastruktuuri sammuu syrjäseuduilta, sinne jäävät ihmiset saavuttavat autonomian. He huolehtivat omasta elämästään, kulttuuriperinnöstään ja elämän mielekkyydestä omaehtoisesti. Autarktis on suurenmoinen riippumattomuuden ylistys.

Elisabeth Rehn kertoo voittajan Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa 29.11. Valintaraatiin kuuluivat kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi, entinen kirjakaupan päällikkö Eva Uggla ja tuottaja Heidi Backström.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä