Kustannustoimittaja Harri Haanpäälle kirjallisuuden valtionpalkinto

Kustannustoimittaja Harri Haanpäälle on myönnetty kirjallisuuden valtionpalkinto. 

Haanpää on kustannustoimittanut kaunokirjallisuutta yli kolmenkymmenen vuoden ajan, ja hän toimii parhaillaan Liken kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkönä. Haanpää on editoinut urallaan muun muassa Riikka Ala-Harjan, Rosa Liksomin, Sofi Oksasen ja Asko Sahlbergin tekstejä.

Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain alansa valtionpalkinnoista. Palkinnon voi saada taiteilija tai taiteilijaryhmä tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta. Valtionpalkinnon jakoi tänä vuonna kulttuuriministeri Sampo Terho, ja palkinto on arvoltaan 14 000 euroa.

Haanpään palkintoa perustellaan Valtioneuvoston sivuilla seuraavasti:

”Harri Haanpää (s. 1951) saa kirjallisuuden valtionpalkinnon pitkäaikaisista ansioistaan kustannustoimittajana.

Haanpää on kustannustoimittanut kaunokirjallisuutta yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on editoinut muun muassa Riikka Ala-Harjan, Kari Hotakaisen, Rosa Liksomin, Sofi Oksasen, Timo Pusan, Asko Sahlbergin, Arto Salmisen, Juha Seppälän ja Jari Tervon tekstejä. Joukko on mittava, kirjallisesti vaikuttava ja omiaan todistamaan Haanpään työn laadusta. Haanpää on uransa vaiheissa edistänyt kirjallisuuden asiaa myös kustannuspäällikkönä (WSOY, Like).

Kuva kustannustoimittajan työstä jää yleisölle usein hahmottomaksi, mikä johtuu kirjailijan ja kustannustoimittajan suhteen luottamuksellisuudesta. Jäljet voivat silti puhua puolestaan. Ammattikunnan tunnustettuja edustajia ovat olleet erityisesti Tuomas Anhava, Eila Kostamo ja Silja Hiidenheimo. Harri Haanpää kuuluu kiistatta samaan jatkumoon.”

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä