Andrzej Stasiuk

Andrzej Stasiuk pn Puolan nykykirjallisuuden kärkinimiä. Hän syntyi vuonna 1960 Varsovassa. Stasiukin oman elämän sangen värikkäät vaiheet ovat olleet hänen materiaalinaan teoksissa. Stasiuk potkittiin ulos useasta koulusta ja työpaikasta. Hän osallistui pasifistiseen liikkeeseen, karkasi armeijasta ja vietti sen vuoksi puolitoista vuotta vankilassa.

Nykyisin Stasiuk asuu ja työskentelee pienessä kylässä Kaakkois-Puolan vuoristossa. Hän on maineeltaan erakko, mutta hän on hyvin tuottelias prosaisti ja kirjallisuuskriitikko, joka julkaisee useissa tärkeimmissä päivälehdissä.

Hänen metafyysiseksi miesproosaksi kutsutun proosansa teemoja ovat Varsovan laitapuolen elämä vankiloineen ja resuisine baareineen sekä lapsuus ja nuoruus 70- ja 80-lukujen sosialismin aikana. Toinen aihepiiri on syrjäisen maaseudun ihmisten elämän ja järjestelmämuutoksen vaikutuksen kuvaaminen. Hänen kertomuksissaan aukeaa nostalginen ja haikea kuva Kaakkois-Puolan galitsialaisen maaseudusta ja sen lopetetuista valtiontiloista, köyhyydestä ja työttömyydestä.

Stasiukilta on suomennettu kirjallinen matkakertomus Matkalla Babadagiin, joka kertoo matkoista Romaniaan, Slovakiaan, Unkariin, Moldaviaan ja Albaniaan.

(Kirjoitus on lyhennetty versio Puolan suurlähetystön kirjailijaesittelystä.)

Katso myös nämä