Anna Politkovskaja

ANNA POLITKOVSKAJA (1958–2006)
Helsingissä osoitettiin mieltä Anna Politkovskajan murhan vuosipäivänä
Anna Politkovskaja oli riippumattoman moskovalaisen Novaja Gazeta -lehden toimittaja, joka vieraili eristetyillä, sodan runtelemilla alueilla yli 40 kertaa vuoden 1999 jälkeen. Hän kirjoitti paljon sekä Tshetshenian siviiliväestöön kohdistuvista että Venäjän armeijan sisällä tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista.
Anna Politkovskaja kuoli 7.10.2006 palkkamurhaajan luoteihin kotitalonsa hississä.
Maansa hallitusta ja presidentti Putinia kärkevästi arvostellut Politkovskaja kantoi erityisesti huolta siitä, että Tshetshenian sotien julmuudet tunnettiin maailmalla. Politkovskaja sai töistään useita palkintoja, mutta myös karkotus- ja tappouhkauksia. Suomeksi hänen teoksistaan on julkaistu Putinin Venäjä (2005), Toinen Tshetshenian sota (2003) sekä Venäläinen päiväkirja, jonka käsikirjoituksen Politkovskaja ehti luovuttaa juuri ennen kuin hänet murhattiin. A Russian Diary ilmesty Englannissa huhtikuussa 2007 ja Liken suomennos vain kuukautta myöhemmin.
Venäläinen päiväkirja käsittelee samoja aiheita, joiden takia Politkovskaja menetti henkensä. Joulukuusta 2003 elokuuhun 2005 Politkovskaja kirjoitti muistiinpanoja jäljettömiin kadonneista tshetsheenisotilaista, Beslanin koulukaappauksen uhreista, sodan vammauttamista venäläissotilaista ja myös pelosta, jota hän itse tunsi.
”Se [Anna Politkovskajan murha] on isku koko demokraattiselle, riippumatomelle lehdistölle. Se on vakava rikos maata ja kaikkia meitä vastaan.” – Mihail Gorbatshov
”Kaikkien suurten tutkivien journalistien tavoin Anna Politkovskaja edisti inhimillisiä totuuksia, jotka syvensivät virallisesti hyväksyttyä tarinaa. Häntä luetaan ja haneltä opitaan vielä vuosia.” – Salman Rushdie
Lue lisää Anna Politkovskajasta

Katso myös nämä