Asko Sahlberg

Ruotsissa asuva Asko Sahlberg (s. 1964) kuuluu kiitetyimpien kirjailijoittemme ehdottomaan kärkeen. Hänen skaalansa on laaja: tiiviin intensiivisistä pienoisromaaneista mittaviin historiallisiin freskoihin, ajattomista aiheista tämän päivän polttaviin ongelmiin – laadusta koskaan tinkimättä.

Sahlberg on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana vuosina 2001, 2004 ja 2013, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2006 ja Dublin Literature Award -ehdokkaana vuonna 2014. Hän on voittanut Savonia-palkinnon kaksi kertaa.

Sahlbergille myönnettiin Veijo Meri -palkinto 2017, ote palkintoperusteista: ”Sahlbergin teoksista löytyvät ydinkysymykset: mitä ovat oikeus ja kohtuus, mikä on elämässä arvokasta, mitä on ihmisarvo, millainen on ihmisyyden koko kirjo?”

“Asko Sahlberg on maamme eturivin prosaisteja.” – Aamulehti

”Sahlberg ei tavoittele waltarilaista tyyliä, hän on Waltari!” – Helsingin Sanomat

Pilatus, Asko Sahlbergin evankeliumi häikäisee.” – Savon Sanomat

”Kenellekään ei liene yllätys, että Asko Sahlberg kirjoittaa hienoa tekstiä. Hänen kielensä on tarkkaa ja ryöpsähtelee paikoin lähelle sentimentaalisuuttakin tuota rajaa kuitenkaan ylittämättä. Mielestäni Göteborgissa asuvan Sahlbergin tähänastinen päätyö on trilogian mittaan edennyt Pimeys-sarja, joka alkoi kirjailijan esikoisteoksella Pimeän ääni (2000) ja on jatkunut Hämärän jäljillä (2002) ja nyt Paluulla pimeään. Tapahtumapaikkansa takia teossarjaa on myös kutsuttu Göteborg-trilogiaksi, mutta tuo nimi korostaa liiaksi paikkaa. Ei Sahlberg kaupungista kerro vaan ihmisestä.” – Suomen Kuvalehti Göteborg-trilogiasta (2006/2013)

Katso myös nämä