Esa Kirkkopelto

Esa Kirkkopelto

Esa Kirkkopelto (s. 1965) on ohjaaja ja käsikirjoittaja, koulutukseltaan filosofian tohtori.
Kirkkopelto alkoi opiskella filosofiaa Helsingin yliopistossa vuonna 1984. Vuoden päästä hän aloitti dramaturgian opinnot Teatterikorkeakoulussa Jussi Parviaisen alaisuudessa.
 
Tammikuussa 1987 Kirkkopellon, Jari Halosen, Jorma Tommilan ja Jari Hietasen Jumalan teatteri herätteli suomalaista laitosteatteri-instituutiota tavalla, josta jäi pysyvä jälki kansalliseen mytologiaan.
Esa Kirkkopelto ohjasi 1990-luvun ehkä tärkeimpinä pidetyt näyttämöteoksensa Pontikkatehdas ja Mahnovitsina (1992, YT) Oidipus Kolonnoksessa (1994, Q), Yrjö Kallisen valaistuminen (1995, Suomussalmiryhmä) ja Kostamus-sinfonia (1996, YT). Näytelmät kertovat lähihistoriamme vähemmän tunnetuista episodeista, Neuvosto-Venäjän kapinaliikkeistä YYA-Suomen viimeisiin voimannäyttöihin. Pääosassa ovat eritoten häviäjät – kansa, toisinajattelijat, vastarintamiehet ja -naiset, luonto ja eläimet.
Kirkkopelto väitteli tohtoriksi Strasbourgissa vuonna 2003. Väitöskirjan nimi on ”Tragédie de la Métaphysique – Contributions à la Théorie de la Scène”, suomennettuna Metafysiikan tragedia – lisäyksiä näyttämön teoriaan. Hän toimii tällä hetkellä tutkijana Helsingin yliopistossa ja vetää kokeellista esitystaideryhmää nimeltä Toisissa tiloissa (Nälkäteatteri). Kirkkopelto on saanut mm. Nuoren taiteen Suomi -palkinnon vuonna 1995 ja Vuoden valopilkku -palkinnon vuonna 1995.
Nuori kaarti -kirja sisältää Kirkkopellon 1990-luvulla toteuttamien näyttämöteosten käsikirjoitukset ja 1990-luvun teatterikenttää ja -kysymyksiä tarkastelevan esipuheen. Tänä keväänä ilmestyy myös Denis Guénounin näyttämön teoriaa käsittelevä artikkelikokoelma Näyttämön filosofia, johon Kirkkopelto on kirjoittanut jälkisanat.
Teatterikorkeakoulun opetus- ja tutkimusneuvosto on kokouksessaan 21.11.2006 päättänyt esittää rehtorille, että taiteellisen tutkimuksen professorin virkaa täytettäessä ryhdyttäisiin kutsumismenettelyyn ja virkaan kutsuttaisiin FT Esa Kirkkopelto ajalle 1.8.2007 – 31.7.2012.

Julkaistut teokset

Katso myös nämä