Hanna Krall

Hanna Krall (s. 1937) on tunnettu puolalainen journalisti ja kirjailija. Hänen kirjojensa aihepiiri liittyy enimmäkseen juutalaisiin kohtaloihin ja saksalais-puolalaisiin suhteisiin. Keskeisenä kysymyksenä Krallin tuotannossa on identiteetti ja muisti.
Krallin tunnetuin kirja Kilpajuoksu Isä Jumalan kanssa (1977) perustuu Marek Edelmanin, ainoan vielä elossa oleva Varsovan gheton kapinajohtajan tarinaan. Tarkka ja ankara haastattelu gheton epätoivoisen kapinan tapahtumista rinnastuu toiseen aikakehykseen, jonka aiheena on sydänkirurgina myöhemmin toimineen Edelmanin työ ihmisten pelastajana.
Juutalaisuus on myös useiden myöhempien kertomuskokoelmien punainen lanka. Yksi Krallin kertomuksista elämään lähtenyt symboli on kaappi Euroopan juutalaisten kohtalon kuvana: ”Kaapit ja juutalaiset. Se on kenties yksi vuosisatamme tärkeimmistä symboleista. Kaapissa eläminen. Ihmiset kaapeissa. Keskellä Eurooppaa.”
Krall on sanonut, että täysin loogiset tarinat, joissa ei ole arvoituksia eikä aukkoja, ovat usein valheellisia. Asioita, joita kukaan ei koskaan pysty selittämään, todellakin tapahtuu. Juuri tällaista ihmetystä, epätodennäköisiä yhteyksiä ja sattumia Krallin henkilöiden maailma on täynnä.
Krallin persoonallisen reportaasityylin tekniikka perustuu rekonstruoidun menneisyyden ja nykyisyyden yllättäviin rinnastuksiin sekä valokuvamaisen tarkkaan, emotionaalisesti etäännytettyyn tarkasteluun. Krall kommentoi vähän mutta antaa sen sijaan henkilöidensä puhua paljon. Tiukka ja lakoninen tyyli on kuitenkin samalla runollista, jopa hypnoottista.
Krall on saanut monia puolalaisia ja ulkomaisia kirjallisuuspalkintoja. Puolan ulkopuolella hän on suosittu varsinkin Saksassa ja Ruotsissa.

Katso myös nämä