Harry Harrison

Harry Maxwell Harrison on amerikkalainen scifi-kirjailija. Hän on syntynyt 12.3.1925 Connecticutin Stamfordissa, mutta on asunut ison osan elämästään muualla, mm. Meksikossa, Englannissa, Tanskassa ja Irlannissa. Tällä hetkellä hän asuu Dublinissa Irlannissa ja kirjoitta edelleen ahkerasti.
Harrisonin tuotanto on laaja ja useasti palkittu. Harrison aloitti uransa scifin parissa kuvittajana. Läpimurron hän teki Deathworld-sarjallaan, joka sisälsi scifiseikkailutarinoita. Erityisen tunnettu hän on kuitenkin humoristisesta Ruostumaton teräsrotta- ja Bill, linnunradan sankari -sarjoistaan. Ruostumaton teräsrotta ilmestyi ensi kerran vuonna 1957 John W. Campbellin Astounding-lehdessä, ja viimeisen uusi teos on julkaistu vuonna 1999.
Like on julkaissut molempia sarjoja suomeksi. Viimeksi ilmestyi Teräsrotan varhaisvuosista kertova Ruostumaton teräsrotta syntyy vuonna 2004.
Huumorisarjojen lisäksi Harrison on julkaissut mm. romaanin ylikansoittumisesta, nimeltään Make Room! Make Room!, josta Richard Fleischer ohjasi klassikkoelokuvan Soylent Green vuonna 1973.
Harrison on kokenut Pohjoismaiden kävijä, mutta Suomeen hän saapuu vasta toisen kerran. Edellisen kerran hän vieraili täällä vuonna 1986.
Harrison on myös toisen maailmansodan ansioitunut veteraani ja rauhanaktivisti.
 
Bill – Linnunradan sankari -sarjasta sanottua:
”Yksinkertaisesti HAUSKIN science fiction -kirja mitä koskaan on kirjoitettu.” – Terry Pratchett
Ruostumaton teräsrotta -sarjasta sanottua: ”Teräsrotta voi kulkea pää pystyssä palvotuimpien supersankareiden joukossa, James Bond ja Flash Gordon mukaanlukien.” – Times Literary Supplement ”Täydellistä viihdettä… täynnä nopeaa toimintaa ja vielä nopeampia vitsejä… Teräsrotta-sarja tuo esiin Harrisonin lahjakkuuden parhaat puolet.” – S.F. Review
”Liukas-Jim diGriz on universumin vaatimattomin ja ehdottomasti paras varas, huijari ja valehtelija.” – Tähtivaeltaja
”Harrisonin romaanisarja on scifi-kirjallisuuden monumentti.” – Scifi.com
”Notkeaa ja ketterää viihdettä kieli poskessa parodian mestarilta.” – New York Newsday
”Harry Harrison saa minun puolestani edelleen kunnialla kantaa sci-fi parodioiden kruunua kutreillaan, sen verran laadukasta jälkeä tämäkin kirja on.” – Asko Aavamäki, Karjalainen

Katso myös nämä