J. Pekka Mäkelä
J. Pekka Mäkelä
J. Pekka Mäkelä
J. Pekka Mäkelä

J. Pekka Mäkelä

J. Pekka Mäkelä (s. 1962) on pohjoishelsinkiläinen kirjailija, kirjallisuuden suomentaja ja musiikintekijä. Ennen kirjallisuuden alalle siirtymistään hän ehti opiskella Helsingin yliopistossa fysiikkaa, matematiikkaa, tähtitiedettä, filosofiaa, Itä-Aasian tutkimusta ja kulttuuriantropologiaa sekä työskennellä muun muassa sairaskodin apuhoitajana, mikrotukihenkilönä, graafikkona ja lokalisoijana. Kontulalaisen toimittajaperheen lapselle on kuitenkin aina ollut itsestään selvää, että kirjoittaminen on sitä mitä ihmisen tulee elämässään tehdä.

Musiikin tekemisen ja äänittämisen harrastajana Mäkelä jaksoi odottaa toistakymmentä vuotta, että joku kirjoittaisi suomenkielisen kotistudio-oppaan. Kukaan ei kirjoittanut, joten se oli tehtävä itse. Jo toiseen, laajennettuun painokseen ehtinyt Kotistudio (2002) on saanut osakseen lähes tolkutonta ylistystä.

Kaunokirjailijana Mäkelä kuuluu Anne Leinosen, Pasi Ilmari Jääskeläisen ja Juha-Pekka Koskisen kanssa reaalifantastikot-kirjailijaryhmään. Hän käyttää mielellään teemojensa puitteina tieteiskirjallisuuden perinteisiä aineksia, mutta sankareita enemmän häntä kiinnostavat ihmiset, jotka jäävät sankarien jalkoihin tai joutuvat siivoamaan näiden aiheuttamia sotkuja.

“Sekä 391:een että Alshainiin kätkeytyy monia ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja. Antiikin Aleksandrian uskonnollinen kuohunta ja Belkan automatisoitunut sekä autioitunut kaupunki merkitsevät molemmat arkisesta elinpiiristä nousevaa turvattomuutta ja uhkaa kadulla kulkijoille. Molempien Mäkelän romaanien kertojat ovat tavallisia ihmisiä, joille suuret historialliset tapahtumat ovat kaukaisia ja hahmottomia. Parhaimmillaan Mäkelän kieli kuljettaa juonta tehokkaasti ja luo henkilöhahmoista poikamaisen lämpimän ja humoristisen kuvan.”
– Maaria Pääjärvi teoksessa Kotimaisia tieteis- ja fantasiakirjailijoita
(toim. Vesa Sisättö ja Toni Jerrman, BTJ Kirjastopalvelu 2006)

LUE MÄKELÄN BLOGIA

Katso myös nämä