Jens Lapidus
Jens Lapidus
Jens Lapidus
Jens Lapidus
Jens Lapidus och Peter Bergting
Jens Lapidus

Jens Lapidus

Jens Lapidus (s. 1974) on ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden tähti, joka nousi maailmanmaineeseen Stockholm Noir -trilogiallaan (Rahalla saa, Siisti kosto, Luksuselämää). Hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 3,5 miljoonaa kappaletta, Ruotsissa yli miljoona kappaletta ja Suomessakin yli 120 000 kappaletta. Kirjoja on käännetty lähes 30 kielelle.
Lapidus varttui Tukholman Gröndalin kaupunginosassa ja opiskeli juristiksi Tukholmassa ja Lontoossa. Hän on menestynyt puolustusasianajaja ja edustanut lukuisissa oikeudenkäynneissä Ruotsin pahamaineisimpia rikollisia. Hän on työnsä kautta seurannut aitiopaikalta Helvetin enkeleiden ja Bandidoksen välienselvittelyjä, etnisiä mafioita, vankilajengejä sekä huumeiden, aseiden ja rahan muodostamaa epäpyhää kolmiyhteyttä.
Rahalla saa aloitti Stockholm noir -trilogian, ja sen pohjalta tehty elokuva sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2010, jatko-osa 2012.
Hänen seuraava trilogiansa Vip-huone (2014), Sthlm delete (2015) ja Top Dog (2017) oli niin ikään myynti- ja arvostelumenestys. Sen pohjalta julkaistiin vuonna 2020 tv-sarja Top Dog, jonka myös YLE otti ohjelmistoonsa.
Edellä mainittujen trilogioiden lisäksi Jens Lapidukselta on julkaistu sarjakuvaromaani Jengisota 145, jonka kiitetty piirrosjälki on Pete Bergtingin käsialaa, sekä novellikokoelma Ainakin äiti yritti.
Jens Lapidus haastattelee James Ellroyta Akateemisessa kirjakaupassa 7.2.2010

Katso myös nämä