Karin Fossum

Karin Fossum syntyi vuonna 1954 Sandefjordissa Norjassa. Hän työskenteli ennen kirjallisuuden saralle siirtymistään muun muassa kaupan kassana, kotiapulaisena, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Kirjailijanuransa hän aloitti runoilijana 1970-luvulla. Esikoisrunokokoelma palkittiin, ja toisen kokoelman jälkeen hän julkaisi kaksi novellikokoelmaa. 1990-luvulla oli ensimmäisen romaanin aika. Fossumista tuli rikoskirjailija omien sanojensa mukaan vahingossa, kun hänen kirjoittamassaan kirjassa yhtäkkiä vain tapahtui murha. Kansainvälisen läpimurron hän teki jo ensimmäisellä dekkarillaan, joka suomennettiin vuonna 1997 nimellä Evan katse.
Fossum on palkittu useasti. Hän on voittanut mm. Norjassa erittäin arvostetun Brage-palkinnon (Rakas Poona, suom. 2001), ja Lasiavain-palkinnon Pohjolan parhaasta dekkarista (Älä katso taaksesi!, suom. 1997). Suomennoksia on julkaistu tähän mennessä seitsemän. Fossum kirjoittaa edelleen runoja pöytälaatikkoon, ja kaunokirjallisuuden puolelta ilmestyi suomennos Hullujenhuone syksyllä 2005.
Rikoksen raakuuden voittaa Fossumin kirjoissa vahva psykologinen jännite, joka syntyy kun kirjailija pureutuu mestarillisesti niin rikollisen kuin uhrinkin mieleen. Kaikki rikokset ratkoo keskisuuren norjalaisen kaupungin komisario Konrad Sejer. Sejer on leskimies, joka viettää rauhallista elämää koiransa ja naisystävänsä kanssa. Komisariota voi pitää arkisena, jopa hieman tylsänä hahmona, mutta yhdessä suhteessa hän on hieno mies: hänellä riittää ymmärrystä kaikenlaisia kulkijoita kohtaan.

Katso myös nämä