Marguerite Duras

Marguerite Duras

Marguerite Duras (1914-1996) on erittäin tunnettu ranskalainen kirjailija, joka on myös käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvia ja kirjoittanut näytelmiä. Duras asui koko lapsuutensa ja nuoruutensa Vietnamissa, eli silloisessa Indokiinassa, joka oli Ranskan siirtomaa. Kun hän pääsi ylioppilaaksi, hän muutti Ranskaan opiskelemaan ja rupesi kirjoittamaan.
Hänellä oli alusta alkaen uskollisia lukijoita, mutta vuonna 1984, romaani ”Rakastaja” (”L’amant”) teki läpimurron ja hänestä tuli maailmankuuluisa kirjailija. Elämänsä loppuvaiheessa Durasilla oli alkoholiongelmia, mutta hän eli kuitenkin 81-vuotiaksi.
Durasin teokset käsittelevät usein hyvin voimakkaita aiheita kuten intohimoa, valehtelua, humalaa, väkivaltaisuutta, vihaa ja rakkautta. Kirjailija käyttää lähes pelkästään dialogia ja hänen tyyliinsä kuuluu lukuisat toistot ja epäröivät, puutteelliset henkilöt. Monet Durasin teoksista ovat omaelämänkerrallisia ja usein myös moniselitteisiä. Hänen kirjoitustyylinsä on myös hyvin omaperäistä ja erikoista, ja siksi sanotaan, että tätä kirjailijaa voi joko vihata tai rakastaa.

Katso myös nämä