Mikael Niemi
Mikael Niemi

Mikael Niemi

Mikael Niemi (s. 1959) on poliisin poika Pajalasta, Vittulajänkän kylästä läheltä Suomen rajaa, ja hän asuu siellä edelleen. Niemi jos kuka tietää, mitä on elää kolmen kielen ja kahden kulttuurin ristitulessa – isä puhui meänkieltä, äiti ruotsia ja mummo saamea. Niemellä on hollantilainen vaimo ja kaksi lasta.
Vuonna 2000 ilmestyi Niemen August-palkittu läpimurtoromaani Populäärimusiikkia Vittulajänkältä, joka sinkosi välittömästi maailmanmaineeseen ja on käännetty jo ainakin 26 kielelle. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on hurja, humoristinen ja hillitön kuvaus siitä, millaista oli kasvaa nuoreksi mieheksi 60- ja 70-lukujen Pajalassa. Romaanin pohjalta on tehty myös elokuva.
Syksyllä 2004 ilmestyi Nahkakolo, hulvaton tulevaisuusvisio Tornionlaaksosta.
Mies joka kuoli kuin lohi on hänen kolmas romaaninsa ja se ilmestyi syksyllä 2006 lähes samaan aikaan alkuteoksen kanssa. Kirjassa Niemi palaa Vittulajänkälle Pajalan kylään, ja tällä kertaa luvassa on rakkautta ja rikoksia nykyajan malliin.

Keväällä 2013 julkaistiin Niemen uusi romaani Veden viemää, josta Helsingborgs Dagbladet kirjoitti seuraavaa: ”Uskoakseni kaikki, jotka rakastivat romaania Populäärimusiikkia Vittulajänkältä ilahtuvat kunnolla siitä, että Niemi on nyt kirjoittanut uuden, helposti lähestyttävän ja todella hyvän romaanin Norrbottenista.”

 
”Niemellä on tarinoitsijan taito. Hän on kuin Lapin noita, tekee taikojaan, vaivuttaa lukijan pohjoisen ilmapiiriin kuin transsiin tai ekstaasiin.”
Savon Sanomat

Katso myös nämä