Nick Cave

Nick Cave (s. 1957) on australialaissyntyinen muusikko, kirjailija ja näyttelijä. Hän opiskeli Calfieldin teknillisessä opistossa, mutta opiskelut jäivät, kun hän alkoi keskittyä musiikkiin.

Caven esikoisromaani Kun aasintamma näki Herran enkelin ilmestyi Britanniassa 1989. Suomenkielinen versio ilmestyi kauppoihin kolme vuotta myöhemmin. Kirjoittajansa tavoin kulttimaineeseen noussutta kirja on käännetty neljälletoista kielelle ja se on palkittu Time Out -lehden Vuoden Kirja -palkinnolla. Kirjan suosiosta kertoo jotain se, että Caven toisen romaanin, 2009 julkaistun Bunny Munron kuoleman, oikeuksista käytiin kiivasta huutokauppaa ja lopulta 31 kustantajaa julkaisi sen samaan aikaan alkuteoksen kanssa. Alkuteoksen kanssa samaan aikaan julkaistiin myös 8.4.2015 uutuuskirja Balladi pahasta olosta.

Musiikillisesti Cave nousi maailmanlaajuiseen suosioon Nick Cave and the Bad Seeds -yhtyeen myötä. Caven musiikkia on kuvattu tyylikkääksi, kirjalliseksi, mystisen tummansävyiseksi ja intensiiviseksi. Musiikkillinen tyyli ei kuitenkaan pahemmin heijastu kirjalliseen tuotantoon. Vaikka juuri tämän kirjallisen tuotannon tyyli on paljon rujompaan kuin musiikillisen, laatu on taattua.

Teoksesta Balladi pahasta olosta kirjoitettiin muun muassa näin:
”Kirjoituskokoelma noudattaa tekijälleen ominaista riivatun saarnamiehen demonista, apokalyptista, kalmanromanttista ja synkän humoristista sävyä.” – Savon Sanomat
”Tekstissä on Caven musiikista tuttuja aineksia ja kiihkeyttä. – – Ja mukaan mahtuu yleispäteviä koskettavia hetkiä, jotka avautuvat, vaikkei viettäisi rockmuusikon paimentolaiselämää.” – Helsingin Sanomat

Katso myös nämä