Ray Loriga

Ray Lorigaa (s.1967) pidetään Espanjan kirjallisuuden uutena, tuoreena äänenä. Kotimaassaan hän on kulttimainetta nauttiva kuuluisuus. Hänen romaaninsa henkilöt ovat pääasiassa kauniita ja moraalittomia nuoria ihmisiä. Hän on saa nut monen uuden kirjallisuussuunnan – kuten totaalinen kirjallisuus ja avant-pop – leiman otsaansa.
Lorigaa on verrattu niin J.D. Salingeriin, Jim Thompsoniin kuin Albert Camus’hunkin. Yhteistä vertauksille on, että hän yhdistää eri tyylisuuntia omalaatuisiksi kokonaisuuksiksi. Materiaalina on mm. eksistentialismi, tieteiskirjallisuus, nouveau roman ja avantgarde.
Ray Loriga on syntynyt Madridissa ja asuu New Yorkissa ja Madridissa. Romaaneja on käännetty useille kielille, mm. englanniksi, ranskaksi, kreikaksi, tanskaksi ja portugaliksi. Lisäksi hän on julkaissut novelleja underground-lehdessä.
Loriga on käsikirjoittanut yhdessä Pedro Almódovarin kanssa elokuvan Lihan värinä. Hän on myös ohjannut elokuvan La pistola de mi hermano -romaanin pohjalta(”Veljeni pistooli”) tehdyn elokuvan 1997. Tänä vuonna ilmestyy Lorigan käsikirjoittama elokuva Teresa, el cuerpo de Cristo (Teresa, Kristuksen ruumis) jonka pääosassa on Paz Vega.
Ensimmäinen suomennettu romaani Tokio ei välitä meistä enää (Tokyo ya no nos quiere luonnehdittiin cyberpunkin ja nouveau roman -suunnan sekoitukseksi. Se on lähitulevaisuuteen sijoittuva, tieteiskirjallisuuden teemoja lähestyvä tarina laillistetun huumeyhtiön edustajasta, jonka myymä aine auttaa unohtamaan muistot. Hän sai kirjasta Tähtivaeltaja-palkinnon, joka jaettiin hänelle Helsingissä vuonna 2003.
Suomeksi Lorigalta ilmestyy tänä syksynä kertomuskokoelma Mies joka keksi Manhattanin. Aiemmin suomennettu on Kirkkaalta taivaalta (Tammi, 1997), Tokio ei välitä meistä enää (Like 2002) ja Kameleontti (Like 2003).
Lue Lorigan haastattelu Tokio ei välitä meistä enää -kirjasta

Katso myös nämä