Robert Crumb

Robert Crumb (s.30.8.1943 Philadelphiassa) on Yhdysvaltain tun­netuin ja omaperäisin underground-sarjakuvataiteilija. Kultti­suosiota nauttiva Crumb nousi maineeseen 1960-luvulla sarjakuvillaan Fritz the Cat ja Mr. Natural. Hänestä tuli pian kaupallisuutta ja auktoriteetteja kritisoivan vastakulttuurin ikoni sekä yksi 1960-­luvun hippiliikkeen juhlituimmista esikuvista Bob Dylanin, John Lennonin ja Jerry Garcian ohella.
Crumbin albumeja leimaavat satiiri, peitte­lemätön seksuaalisuus, psykedelia, yhteiskunta­kriittisyys ja pokkuroimaton huumori. Crumbin tunnusomainen ja usein jäljitelty tyyli on muo­dostunut eräänlaiseksi underground-sarjakuvan standardiksi, jonka tunnusmerkkejä ovat paksut viivat ja voimakkaat varjostukset sekä kiintymys rehevien naisvartaloiden kuvaukseen.
Crumb asuu nykyisin Etelä-Ranskassa vaimonsa ja tyttärensä kanssa.
Like on julkaissut Brumbilta sarjakuvat Blues (1997), Bob ja Harv sarjakuvia (1997) Herra Luontevan paluu (1994) Ilo, hilpeys ja paatos (2010, 1. painos 1996), Kiima, kunnia ja kateus (1995) Omiakuvia (1994) sekä Päivi Perhonen.
Lähteet, Wikipedia, www.crumbproducts.com, Teos, Sci.fi

Katso myös nämä