Salme Vuorinen

Salme Vuorisen (s. 1913) läpi on kulkenut vuosisata Suomen historiaa. Vuorinen menetti isänsä kansalaissodassa 1918 ja näki nälkää punaorpona. Hän toimi jo 1930-luvulla maanalaisen SKP:n aktivistina. Tuon ajan uhmakkaan kettutytön toiminta johti pidätykseen ja syytteeseen valtiopetoksesta.
Salme Vuorinen solmi ensimmäisen avioliittonsa Tampereella, jossa hän eli kotirouvan varakasta elämää ja synnytti neljä lasta, joista yhden hautasi. Tampereen vuosiin kuuluivat talvi- ja jatkosodan pommitukset, läheisen kaatuminen rintamalla ja Espanjan tauti.
Ensimmäinen avioliitto ei ollut onnellinen. Salme erosi ja meni uusin naimisiin suuren rakakutensa, nuoruudenystävän Harry Verner Vuorisen kanssa, joka oli traagisesti vammautunut Helsingin Kulttuuritalon rakennustyömaalla. Helsinkiin muuttanut Salme kääri hihansa ja opiskeli automekaanikoksi. Hän pyöritti taksiyritystä, puunasi autoja ja Harryn pyörätuolia.
Harry Vernerin kunnon heiketessä Salme toimi vuosikymmeniä hänen omaishoitajaan unohtamatta maailman tapahtumien aktiivista seuraamista. Puolessa välissä 1990-lukua Vuoristen koti paloi. Pian tämän jälkeen Harry Verner menehtyi. Leski löysi miehensä päiväkirjat, joista paljastui vaiettu osa Suomen historiaa. Harry Verner Vuorinen vietti karmeat vuodet 1941-1944 Koveron keskitysleirillä, jonne suomalaiset vangitsivat toisen maailmansodan aikana suomalaisia kommunisteja. Like on julkaissut päiväkirjat nimellä Myrskyn silmässä.
Yhä tänä päivänä Salme Vuorinen on aktiivinen kommunisti. Hän kirjoittaa mielipidekirjoituksia lehtiin ottaen kantaa maailman tapahtumiin. Salme Vuorinen on tehnyt myös lukuisia runoja, joita on säveltänyt muun muassa Kaj Chydenius. Suomen vanhin esikoiskirjailija puhkuu elämän iloa ja energiaa. Hän puhuu mielellään värikkäistä vaiheistaan yleisötilaisuuksissa ja eri medioissa.
Lue Salme Vuorisen haastattelu Voima-lehden sivuilla
 

Julkaistut teokset

Katso myös nämä