Steve Sem-Sandberg

Ruotsalainen Steve Sem-Sandberg (s. 1958) on entisen Itä-Euroopan kysymyksiin ja aatehistoriaan erikoistunut toimittaja ja kirjailija.
Sem-Sandbergin uusin romaani Łódźin kurjat on dokumenttiromaani, joka kertoo Puolan Łódźissa holokaustin aikana toimineesta getosta. Hän sai siitä August-palkinnon vuonna 2010.
Sem-Sandbergin tunnetuin teos on omaperäisiä eurooppalaisia naisia esittelevä trilogiansa, jonka viimeisin osa Ravensbrück ilmestyi suomeksi vuonna 2005 ja oli sekä Pohjoismaiden neuvoston että August-palkintoehdokas. Kirjan päähenkilö on Milena Jesenská, Franz Kafkan kirjetoveri ja kääntäjä.
Trilogian aiemmat osat ovat Theres (Like 1997, suom. Asta Piiroinen) ja Kaikki katoavainen on vertausta (Like 2000, suom. Anu Tukala). Ensimmäinen on dokumenttiromaani Ulrike Meinhofista, toinen sijoittuu vuoden 1919 Müncheniin, päähenkilöinään Rainer Maria Rilke ja Lou Andreas-Salomé. Ravensbrück oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana.
Sem-Sandberg on vieraillut Suomessa aiemmin mm. Lahden kirjailijakokouksessa vuonna 1999 ja Henki & elämä -kirjallisuustapahtumassa Tampereella keväällä 2005.

Katso myös nämä