Ajatus vapaa - sana kahleissa

Tekijät: Kalevi Haikara (toim.)

Ilmestymiskuukausi: 01 / 1998

ISBN: 951-578-622-3

Sidosasu: nidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Kalevi Haikara (toim.)

Ajatus vapaa – sana kahleissa

Ajatus vapaa – sana kahleissa kertoo vainotuista, pahoinpidellyistä, tuhotuista kirjailijoista. Lähestymme toisen vuosituhannen alkua, saatamme ajatella elävämme suhteellisen sivistyneessä maailmassa. Todellisuudessa toisen maailmansodan jälkeen on ahdistettu oman mielipiteensä ilmaisijoita, selkeäsanaisia kirjailijoita, kriittisiä yhteiskuntakuvaajia vuosi vuodelta yhä pahemmin.

Tähän kirjaan on koottu vainojen kohteiksi joutuneiden kirjailijoiden tekstejä maapallon eri puolilta. Ihmisoikeusloukkauksien ja sananvapausrajoitusten kautta välittyvä kuva maailmasta on järkyttävä.

Tämä kirja sisältää tunnettujen – mukana mm. Salman Rushdie, Shafoq Habib ja Nguyen Chi Thien -ja tuntemattomien kirjailijoiden runoja ja proosaa ja näyttää kirvelevän kirkkaasti, millaisessa maailmassa me elämme ja mikä on totuuden hinta. Tekstien sanoma ei kuitenkaan ole pelkästään masentava. Hirmuvallat ja -valtiaat kuvittelevat voivansa väkivallalla tukkia kriitikoiden suut. Tällä he osoittavat sanan vaarallisuuden ja tärkeyden, mutta sanaa he eivät onnistu surmaamaan. Sana ei ole tapettavissa, sen tämäkin kirja osoittaa. Mitä varmemmin runoilija on otettu hengiltä, sen varmemmin hänen runonsa elää.