Tekijät: Jeff Chang

Alkuteos: Can’t Stop Won’t Stop: A History of the Hip-Hop Generation

ISBN kirja: 978-952-471-799-1

Sivumäärä: 572

Suomentaja: Laura Haavisto

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Musiikki ja populaarikulttuuri

Avainsanat: Jeff Chang, Laura Haavisto, Like, Musiikki ja populäärikulttuuri

Jeff Chang

Can’t stop, Won’t stop : hiphopsukupolven historia

Kattava kartoitus hiphopin synnystä ja sen aiheuttamasta kulttuurivallankumouksesta.

Can’t Stop Won’t Stop kertoo hiphopmusiikin syntytarinan energisesti, oivaltavasti ja ennennäkemättömän perinpohjaisesti. Se lähtee liikkeelle hiphopin alkutahdeista Jamaikalla 1960-luvulla, luotaa mullistavan undergroundliikkeen muotoutumista Bronxissa ja tarkastelee hiphopin muuttumista valtavirtamusiikiksi ja musiikkiteollisuuden kultaiseksi hanheksi.

Mustaa rytmiä ja katujen kiihkoa sykkivä historiikki esittelee kaikki hiphopkulttuurin olennaisimmat elementit ja tekijät: deejiit, MC:t, b-boyt, graffititaiteen, mustan kansalliskiihkon, katubileet, käänteentekevät singlet ja levyt, hiphopkulttuurin värikkäät eminenssit Grandmaster Flashin, Afrika Bambaataan ja teoksen esipuheen kirjoittaneen DJ Kool Hercin sekä lukuisat muut tärkeät artistit, levy-yhtiövaikuttajat, elokuvantekijät ja kirjailijat.

Hiphopin syntytarina on samalla urbaania sosiaali- ja kulttuurihistoriaa. Hiphop on muokannut paitsi popmusiikkia myös koko Amerikan historiaa ja kulttuuria kolmen vuosikymmenen ajan. Teos luotaa kiinnostavasti myös hiphopaktivismin nousua ja niitä ideologisia ristiriitoja, jotka syntyivät hiphopin muututtua kulutustuotteeksi.

Kalifornialainen toimittaja Jeff Chang antaa teoksellaan äänen kokonaiselle sukupolvelle. Hän haastatteli sitä varten satoja ihmisiä ja teki taustatutkimuksia yli kymmenen vuotta. Chang on yksi vaikutusvaltaisen hiphoplevy-yhtiö SoleSidesin perustajista, ja hänen artikkeleitaan on ilmestynyt muun muassa The Village Voicessa, Rap Pagesissa ja Spinissä.

”Uskokaa pois: tämä ei ole mikä tahansa rapkirja… Kiihdyttävä, valaiseva ja kaikkea muuta kuin likinäköinen. Changin teoksen laaja-alaisuus herättää kunnioitusta.”
– Hiphoptaiteilija DJ Shadow

”Can’t Stop Won’t Stop lienee perusteellisin koskaan tehty hiphophistoriikki, ja sitä voi suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille.”
– Laura Haapala, Seura

”Jeff Changin Can’t Stop Won’t Stop – Hiphopsukupolven historia esittelee musiikkigenren kehityskulun kiinnostavasti ja perusteellisesti, sammakkoperspektiiviä oivaltavasti hyödyntäen.”
– Matti Komulainen, Turun Sanomat

”Räppäreiden ja b-boyden tarinaa ei ole aiemmin kartoitettu tällaisella peripohjaisuudella.”
– Anne Rask, Etelä-Saimaa

”Can’t Stop Won’t Stopissa on yli 500 sivua, joten Changilla on ainakin ollut paljon tilaa käsitellä hiphop-kulttuuria. Hän esittää kysymyksiä ja etsii niille vastauksia, joiden kautta kirja auttaa lukijaa ymmärtämään hiphopia.”
– Panu Hietaneva, Helsingin Sanomat