Citizen Peter

Tekijät: Antti Alanen (toim.), Olaf Möller (toim.)

Ilmestymiskuukausi: 09 / 2013

ISBN: 978-952-01-0974-5

Likekatalogi: Syksy 2013

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Antti Alanen (toim.), Olaf Möller (toim.)

Citizen Peter

Juhlakirja Peter von Baghin täyttäessä 70 vuotta

Peter von Bagh (s. 1943) on elokuvahistorioitsija, -ohjaaja, -käsikirjoittaja, palkittu tietokirjailija, Love Kirjojen perustaja, radio-ohjelmien tekijä, Filmihullu-lehden päätoimittaja (vuodesta 1971 lähtien!) ja festivaalijohtaja. Valovoimaisena sivistyksen puolustajana hän on ainutlaatuinen, lajinsa viimeisiä suomalaisen älymystön edustajia.

Ennen muuta hän on cinefiili. ”Peter von Bagh on nähnyt kaikki katsomisen arvoiset elokuvat, ja useimmat niistä useammin kuin kerran. Puolen vuosisadan aikana, jonka hän on elänyt elokuvan parissa, hän on tavannut jokaisen neron, ikonin, uudistajan ja omintakeisuuttaan ylenkatsotun ohjaajan, jokaisen aliarvostetun mestarin ja joka ikisen arkistointiin vihkiytyneen persoonallisuuden, joka on omistautunut taiteemme varhaisille sarastuksille. Pitkän ikänsä saatolla Peter von Bagh on ehtinyt tutustua heihin henkilökohtaisesti, ja kun hän tämän ohella on suuri kertoja, armolahjanaan sekä voimakkaan käskevänsävyinen äänensä että sammumattoman huvittunut hymy katseessaan, hän pystyy kertomaan hyvän tarinan jokaisesta mestarista erikseen – etenkin kun hän niin mielellään välittää edelleen niitä asioita, jotka hän kaikkien heidän seurassaan viettämiensä tuntien aikana on oppinut. Kyllä, von Bagh on totisesti harvinainen esimerkki täysillä eletystä elokuvaelämästä: legenda vanhan koulun cinefiliasta”, kirjoittaa juhlakirjan toinen toimittaja, kölniläinen elokuvakriitikko Olaf Möller.

Citizen Peter tarkastelee Peter von Baghin monipuolista elämänuraa monesta näkökulmasta. Kirja sisältää myös Peter von Baghin omaa, ennen julkaisematonta materiaalia.

Katso myös nämä