Tekijät: Chuck Palahniuk
Alkuteos: Survivor
ISBN kirja: 951-578-922-2
Sivumäärä: 297
Suomentaja: Liisa Laaksonen
Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus
Avainsanat: Chuck Palahniuk, Liisa Laaksonen, Like, Suomennettu kaunokirjallisuus
Chuck Palahniuk
Eloonjäänyt
Veli Branson sanelee oudon ja jännittävän tarinansa lennolla numero 2039. Hän on yksinään suihkukoneen ohjaamossa. Lentäjät ja matkustajat ovat paenneet. Branson kertoo kaiken tallentavalle mustalle laatikolle miten hän on päätynyt tähän tilanteeseen. Lukija syöksyy Bransonin ja lentokoneen mukana kohti tarinan loppua... tai sen alkua. Tämän kirjan sivunumerot kulkevat takaperin, tarina alkaa sivulta 297, luvusta 47, ja loppuu - tietysti ensimmäisen luvun sivulle yksi! Eloonjäänyt-teoksessa, kuten kaikissa Chuck Palahniukin kirjoissa, tapahtumat etenevät nopeasti, ja juoni on täynnä yllättäviä, henkeäsalpaavan jännittäviä ja outoja käänteitä. Lukija ei todellakaan ensi sivujen perusteella tiedä miten loppuratkaisussa tapahtuu. Koko mestarillinen rakennelma kudotaan valmiiksi vasta viimeisillä sivuilla. Aikaisemmin Chuck Palahniuk on kirjoittanut mm. Fight club -menestysromaanin (Like, 2006), josta tehty elokuva niitti mainetta ympäri maailmaa. Palahniuk asuu Oregonissa, Yhdysvalloissa. Tämä on ensimmäinen suomennettu Palahniukin kirja.
“Eloonjäänyt ei kuitenkaan jää yksiviivaisen yhteiskuntakritiikin tasolle. Melankolinen perusvire, oudot lyyriset välähdykset ja eksistentialismiin viittaavat ajatuskulut rikastavat rabelaismaista tapahtumavyöryä. Toivottavasti Palahniuk pysyy Liken julkaisuohjelmassa jatkossakin. Räjähdysaltista kirjailijaa eivät välttämättä muut julkaisisi.”
– Jani Saxell, Parnasso
“Toisin kuin monet kollegansa Palahniuk pursuaa sananpainoa.”
– Jiri Raikamo, Kouvolan Sanomat
“Eloonjäänyt on Fight Clubin tavoin monikerroksinen ja -ulotteinen yhteiskuntasatiiri. Toiminnallinen tarina tulvii oivalluksia, joiden viilloilta eivät säästy sen paremmin amerikkalainen koti, uskonto kuin isänmaakaan. Sävy on kyynisesti virnistelevä, välillä melkeinpä pelottavan älykäs.”
– Mikko Aromaa, Aktivist
“Palahniukin kirjallinen kirurginveitsi pureutuu häikäilemättömästi moniin amerikkalaisen nyky-yhteiskunnan ominaispiirteisiin. Melankolinen perusvire, oudot lyyriset välähdykset ja eksistentialismiin viittaavat ajatuskulut rikastuttavat rabelaismaista tapahtumavyöryä.”
– Jani Saxell, Parnasso