Tekijät: JP Koskinen

Ilmestymiskuukausi: 08 / 2021

Sivumäärä: 467

ISBN: 978-951-1-39325-2

Likekatalogi: Kesä 2021

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Kotimainen kaunokirjallisuus

JP Koskinen

Haukansilmä

Huimaava tarina pojasta, joka näkee kauemmas kuin kukaan

Kuuran perhe jättää Suomen suuriruhtinaskunnan taakseen 1860-luvulla ja seilaa merten yli Amerikkaan etsimään onneaan. Sisällissodan jakamassa maassa työt ovat tiukassa, ja perhe lähtee asuttamaan lännen suuria tasankoja. He kuulevat huhuja preerian villeistä, ja pian perheen poika Yrjö katoaa yöhön intiaanien kaappaamana.

Romaani vie lukijansa suuren siirtolaisaallon vuosikymmenille, aikakauteen, jolloin luonnon ehdoilla elänyt maailma joutui väistymään uuden Amerikan tieltä. Tarina sitoo yhteen uudisraivaajien historian, intiaanisodat ja rajaseutujen kuohuvan elämän. Samalla se kertoo, kuinka ylistetystä Tulisiipi-teoksesta tuttu Kuuran suku saapui Amerikkaan.

Haukansilmä on valittu ehdolle Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Raadin perustelut:

Haukansilmä on mukaansatempaava ja viihdyttävä seikkailutarina. Se kuvaa uudisraivaajien ja intiaanien elämää sekä suomalaisen siirtolaispojan kasvamista voittamattomaksi intiaanisoturiksi ja pasifistiksi. Samalla se paljastaa, miten armottomasti alkuperäiskansojen elinpiiriä ja luontoa tuhottiin ja miten valkoisen miehen ahneudella ei ollut mitään rajoja. Koskisen teksti on paikoin pysäyttävän kaunista.”

Katso myös nämä