Helvetin kellarissa

Tekijät: Johan Persson, Martin Schibbye

Alkuteos: 438 dagar – vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

Ilmestymiskuukausi: 04 / 2014

Sivumäärä: 400

ISBN: 978-952-01-1018-5

Suomentaja: Sanna Kangasluoma

Likekatalogi: Kevät 2014

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Johan Persson, Martin Schibbye

Helvetin kellarissa

– 438 päivää diktatuurin vankeina

Henkeäsalpaava seikkailu – paitsi että joka sana on totta

Johan Persson ja Martin Schibbye, kolmikymppiset ruotsalaismiehet, lähtevät kesäkuussa 2011 jutuntekoon Etiopian kiistanalaisille Ogadenin öljykentille, missä toimii myös ruotsalaisomisteinen Lundin Petroleum -yhtiö. He siirtyivät maahan laittomasti ilman viisumia Somaliasta Ogadenin vapautusrintaman sissien avustuksella. Alkaa tapahtumaketju, josta ei käänteitä puutu.

Etiopialaissotilaat ottavat miehet kiinni heinäkuussa. Oikeudenkäynnissä kaksikolle lätkäistään 11 vuoden vankeustuomio terrorismista. Kakkua ei istuta siistissä ruotsalaisvankilassa vaan Kalityssa, jossa samassa seinättömässä salissa istuu, nukkuu, syö, tekee tarpeensa ja tappelee kymmeniä miehiä. Eri kansallisuuksia, eri uskontokuntia, eri rikoksia. Kuumuus on sietämätön, samoin öiden kylmyys, lämmin vesi on harvinaista ylellisyyttä, kylmääkään ei aina tule, ruokavalio on niukka ja mielenterveys uhattuna.

Kirja etenee kuin seikkailu, ja jännitys tiivistyy niin, että unohtaa lukevansa tositarinaa. Juonen käänteisiin eläytyy täysillä vaikka tietääkin pyörityksen päättyvän onnellisesti.

Vankilaelämän ja vapautusneuvottelujen lisäksi kirja kertoo Etiopian diktaattorimaisen pääministerin Meles Zenavin hirmuhallinnosta, ihmisoikeuksien ja sananvapauden loukkauksista, öljynhimosta ja suurvaltapolitiikasta. Kirja perustuu enimmäkseen Perssonin ja Schibbyen salaa pitämiin päiväkirjoihin, jotka heitä tapaamassa käyneet omaiset ja Ruotsin valtion edustajat kuljettivat vankilan ulkopuolelle.

Johan Persson (s. 1982) on valokuvaaja, joka on työskennellyt mm. lehdille Svenska Dagbladet, Fokus, Aftenposten ja Hufvudstadsbladet.

Martin Schibbye (s. 1980) on vapaa toimittaja, jonka pääasiassa Aasiaan liittyviä juttuja ovat julkaisseet mm. Filter, Svenska Dagbladet, Aftenposten ja Sydsvenskan. Kaksikko sai vuonna 2012 Ruotsin lehdenjulkaisijaklubin Anna Politkovskaja -muistopalkinnon ja vuonna 2013 Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapauspalkinnon, koska ”he ovat uskaltaneet haastaa lehdistönvapauden rajat maassa, jossa vapaa journalistiikka leimataan terrorismiksi”.