Tekijät: Jan Guillou

Ilmestymiskuukausi: 10 / 2015

Sivumäärä: 430

ISBN: 978-952-01-1196-0

Suomentaja: Taina Rönkkö

Likekatalogi: Syksy 2015

Sidosasu: Pokkari

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Pokkarit

Jan Guillou

Keikari (p)

Suuri vuosisata II

Guilloun suuren, historiallisen romaanisarjan toinen osa

Kaksi nuorta eleganttia herrasmiestä saapuu kesäkuussa 1901 komeaan linnaan Wiltshireen Etelä-­Englantiin. Lordi Albert, Albie, palaa Dresdenistä tuoreena insinöörinä, josta on tulossa aatelissukunsa päämies. Toinen mies on Sverre Lauritzen, köyhistä oloista ponnistava norjalaisinsinööri, jonka taiteellinen kunnianhimo on koneopillista suurempi. Nuoret miehet ovat päättäneet elää yhdessä elämänsä loppuun saakka.

On kulunut melkoinen aika siitä kun Sverre ja hänen Sillanrakentajista – Suuren vuosisadan ensimmäisestä osasta – tutut veljensä Oscar ja Lauritz lähtivät isänsä kuoleman jälkeen insinöörioppiin köyhästä norjalaisesta kalastajakylästä. Valmistumispäivän kynnyksellä veljesten tiet erkanivat, ja nuorimmaisesta, Sverrestä ei Sillanrakentajissa sen enempää kuultu. Keikarionkin hänen tarinansa alku.

Albien kulturellien yhteyksien ansiosta Sverre solahtaa moderniin maailmaan kuin varkain. Guilloun ajankuva on osuvaa, ja hänen kykynsä kuvittaa suuria historiallisia kaaria ja käänteitä muutaman yksilön kautta helpottaa uppoutumista kuohuvan vuosisadan ensimmäisiin vuosikymmeniin. Kirjassa vilahtavat muun muassa Oscar Wilde, Virginia Woolf, Edgar Degas, Igor Stravinski ja John Milton Keynes. Muttei elämä pelkkää kulttuuria ole vaan myös seikkailua ja rakkautta.

Jan Guillou (s. 1944) on yksi Ruotsin suosituimmista kirjailijoista. Hänen kolmisenkymmentä teostaan käsittävästä tuotannostaan Like on julkaissut aiemmin yhdeksän, viimeksi Suuren vuosisadan aloitusosan.

Sillanrakentajista sanottua:

Sillanrakentajat on tiivis, tunteita nostattava ja mieltä avartava romaani. Sanalla sanoen mahtava teos, ja maltan tuskin odottaa seuraavaa osaa, Ruotsissa jo julkaistua Keikaria.”
Aamulehti

”Sukusaaga imaisee heti mukaansa. Elämys!”
Ilta-Sanomat

Muut Versiot

Katso myös nämä