Kellokosken prinsessa

Tekijät: Ilkka Raitasuo, Terhi Siltala

Ilmestymiskuukausi: 03 / 2011

Sivumäärä: 252

ISBN: 978-952-01-0643-0

Likekatalogi: Kevät 2011

Sidosasu: e-kirja

Katso kaikki kirjat kategoriasta: E-kirjat

Ilkka Raitasuo, Terhi Siltala

Kellokosken prinsessa (e-kirja)

Elokuvanakin nähtävä uskomaton tositarina “Kellokosken Prinsessan” elämästä.

Prinsessa kertoo Kellokosken mielisairaalassa lähes koko elämänsä ajan asuneen Anna Lappalaisen elämästä. Vuonna 1896 syntynyt Lappalainen sairastui jo nuorena skitsofreniaan. Pian hänelle kehittyi voimakas ja koko elämän ajan kestänyt harha, jonka mukaan hän oli kuninkaallinen, Prinsessa.

Prinsessa eli harhansa mukaan niin johdonmukaisesti kuin se oli mahdollista. Vaikka häntä hoidettiin lähes kaikilla aikakauden hoitomenetelmillä (muun muassa tartuttamalla häneen malaria), hän ei parantunut, vaan uskoi olevansa kuninkaallinen. Loppujen lopuksi hoitohenkilökuntakin hyväksyi jossain määrin hänen harhansa ja jopa eli siinä mukana. Prinsessa oli mielisairaudestaan huolimatta eräänlainen voittaja. Hänen annettiin lopulta elää erilaisena, omassa harhassaan. Vuonna 1995 Kellokosken sairaalan puistoon pystytettiin Prinsessan muistomonumentti.

Arto Halonen on ohjannut Prinsessan elämään perustuvan fiktiivisen elokuvan, jonka ensi-ilta on syyskuussa 2010. Pääosassa ”Kellokosken Prinsessana” nähdään Katja Kukkola. Muissa keskeisissä rooleissa näyttelevät muun muassa Samuli Edelmann, Peter Franzén, Pirkka-Pekka Petelius sekä PMMP-yhtyeestä tuttu Paula Vesala.