Tekijät: Nnimmo Bassey, Nnimmo Bassey

Alkuteos: To cook a continent: destructive extraction and the climate crisis in Afrika

Ilmestymiskuukausi: 12 / 2014

Sivumäärä: 297

ISBN: 978-952-01-1129-8

Julkaisija: Suomen rauhanpuolustajat

Suomentaja: Kirsi Luoma

Likekatalogi: Syksy 2014

Sidosasu: nidottu

Sarja: Pystykorva

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Nnimmo Bassey, Nnimmo Bassey

Kiehuva ja köyhtyvä Afrikka

Afrikan luonnonvarojen, kuten fossiilisten polttoaineiden, alkuperäiskansojen metsien ja muiden resurssien hyväksikäyttö palvelee pääasiassa muita kuin paikallisia asukkaita. Luonnonvarojen hyödyntämisen karmivat jäljet eri puolilla Afrikkaa ovat länsimaisen hyvinvoinnin hinta.

Nnimmo Bassey luo kirjassaan kattavan silmäyksen Afrikan luonnonvarojen riistoon ja sen hirvittäviin ja kauaskantoisiin seurauksiin. Hän kertoo myös ehdotuksista kestäviksi korjausliikkeiksi, joita tarvitaan luonnon pelastamiseksi ja luonnonvarojen oikeudenmukaisemmaksi jakamiseksi kaikille afrikkalaisille. Nykytilanteessa hyöty luonnonrikkauksista valuu joko pois Afrikasta kansainvälisille suuryhtiöille tai korruptoituneiden afrikkalaisjohtajien taskuihin.

Nnimmo Bassey (s. 1958) on nigerialainen arkkitehti, ympäristöaktivisti, kirjailija ja runoilija, joka on mm. toiminut Kansainvälisen maan ystävien puheenjohtajana. Vuonna 2009 hänet nimitettiin Time Magazinen ympäristösankariksi, vuonna 2010 hän oli yksi “vaihtoehto-Nobelin” eli Right Livelihood -palkinnon voittajista, ja vuonna 2012 hänelle myönnettiin Rafto-ihmisoikeuspalkinto.

***

“Luonnonvaroja huoletta hyödyntävä ja jätteitään ympäristöön syytävä teollisuus on tehnyt Afrikan maiden ympäristöstä myrkkykeitoksen, jolta kansalaisia olisi suojeltava.”

“Vaikka juuri nyt ehkä taistellaan puhtaasta ympäristöstä, ilmasto-oikeudenmukaisuudesta tai ruokasuvereniteetista, lopullinen päämäärä on yhteiskunnan muuttaminen niin, että ihmiset saavat takaisin aidon itsemääräämisoikeutensa.”