Kohti osallistavaa demokratiaa

Tekijät: Rolf Büchi

Ilmestymiskuukausi: 09 / 2005

Sivumäärä: 175

ISBN: 952-471-638-0

Sidosasu: nidottu

Sarja: Pystykorva

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Rolf Büchi

Kohti osallistavaa demokratiaa

Kansanäänestykset demokratian välineenä

Kirja on osa käynnissä olevaa demokratiakeskustelua, jossa punnitaan kansalaisten erilaisia osallistumisen tapoja. Teos on ajankohtainen, juhlitaanhan Suomessa 2006 satavuotiasta yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta.

Rolf Büchi esittää, että edustuksellista demokratiaa pitää kehittää kohti rajat ylittävää ja osallistavaa demokratiaa. Tämän päivän kansalaiset ovat hyvin informoituja. He odottavat poliittiselta järjestelmältä läpinäkyvyyttä, ja haluavat mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon suoraan ja omaehtoisesti.

Keskustelussa kansanäänestysten puolesta ja niitä vastaan itse kansanäänestysmenettely on tähän asti jäänyt vaille huomiota. Tämän esiin nostamiseksi kirjassa erotetaan erilaiset kansanäänestykset toisistaan.

Termi plebiskiitti tarkoittaa kansanäänestystä, joka toimitetaan yksinomaan eduskunnan aloitteesta. Se on tyystin eri asia kuin kansalaisten omasta tahdosta toimitettu kansanäänestys eli kansalaisreferendumi. Plebiskiitin avulla valtaa pitävät pyrkivät oikeuttamaan oman vallankäyttönsä. Kansalaisreferendumi sen sijaan on vallanjakoväline, joka sitoo kansalaiset ja poliitikot lähemmäksi toisiaan.

Tekniikan tohtori, VTK Rolf Büchi on Helsingissä asuva tutkija.