Kuka olen

Tekijät: Pete Townshend

Alkuteos: Who I am

Ilmestymiskuukausi: 02 / 2013

Sivumäärä: 400

ISBN: 978-952-01-0801-4

Suomentaja: Juha Ahokas

Likekatalogi: Kevät 2013

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Musiikki ja populaarikulttuuri

Pete Townshend

Kuka olen

The Whon kitaristin tarina

Kitaristipioneerin muistelmat ovat unelmien ja painajaisten avioliitto

Pete Townshendin muistelmateos on ollut Ison-Britannian kirjasyksyn 2012 sensaatio. Hypnoottisen vetävästi kirjoittava kitaralegenda kartoittaa siinä sekä uransa virstanpylväitä että niitä unelmia ja pelkoja, jotka ovat hänen elämäänsä muokanneet. Hän päästää lukijan vaeltamaan kanssaan niin voittoisilla estradeilla kuin alitajuntansa ahdistavimmissa kammioissakin.

Pete Townshend ei ole selvinnyt elämästä sielu mustelmitta. Lapsena hän joutui hyväksikäytön uhriksi ja on sittemmin käsitellyt traumaansa muun muassa Tommy-albumilla ja -elokuvassa. Monien muusikoiden tapaan hän on kärsinyt alkoholi- ja huumeriippuvuudesta ja menettänyt monet samassa koukussa killuneet muusikkotoverinsa ennenaikaisesti. Townshendilla myös todettiin jo 1970-luvulla kovaäänisen musiikin aiheuttama kuulovaurio, joka on tuonut omat haasteensa muusikontyöhön.

Pete Townshend tunnetaan vuonna 1964 perustetun The Whon pääasiallisena lauluntekijänä ja hämmästyttävän innovatiivisena rockkitaristina, jonka soundi, tyyli ja maneerit ovat vaikuttaneet jo usean sukupolven käsityksiin rockmusiikista. Muun muassa ”My Generationin” ja ”Pinball Wizardin” säveltänyt monilahjakkuus vastasi myös sävellys- ja sovitustyöstä elokuvassa Tommy, jota pidetään maailman ensimmäisenä rockoopperana. The Who -tuotannon ohella Townshend on julkaissut useita soololevyjä ja novellikokoelman.

Katso myös nämä