Miles Davis

Tekijät: Ian Carr

Ilmestymiskuukausi: 01 / 2011

Suomentaja: J. Pekka Mäkelä, Jukka Jääskeläinen

Likekatalogi: Kevät 2011

Sidosasu: nidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Musiikki ja populaarikulttuuri

Ian Carr

Miles Davis

Mahtava jazztoteemi oli ristiriitainen yhdistelmä lämpöä ja väkivaltaa.

Trumpetisti-säveltäjä Miles Davisin (1926–1991) omalaatuiset sävellykset ja versiot jazzin standardeista ovat edelleen tunnustettuja merkkiteoksia. Ian Carrin mukaansatempaava, nidottuna uutena painoksena ilmestyvä elämäkerta valottaa jazzjätin arvoituksellista neroutta.

Miles Davis oli kävelevä ristiriita. Hän oli tyly ja töykeä yksityiselämässään mutta poikkeuksellisen lämmin musiikissaan. Hän oli syntynyt ylempään keskiluokkaan kuuluvaan perheeseen mutta oli olemukseltaan kuin hapan ja ovela katujen kasvatti. Hän oli tutkimaton, arvaamaton, luokittelematon – milloin ystävällinen, milloin miltei väkivaltainen. Samat piirteet näkyivät Davisin musiikissa. Ne auttoivat häntä luotaamaan jazzin käymättömiä korpimaita ja kehittelemään oman, jäljittelemättömän tyylin.

Oivaltavassa elämäkerrassaan Ian Carr kertoo kaiken olennaisen Miles Davisin elämän myrskyistä ja myötätuulista, kiihkeistä bebop-vaiheista, postmodernistisista kokeiluista ja funkahtavan fuusiomaisesta loppurutistuksesta. Max Roachin ja Bill Evansin kaltaisten jazzin vanhempien valtiomiesten haastattelut avaavat mielenkiintoisia näkökulmia.

”Musiikillinen tarina ja analyysi soljuvat sulassa sovussa yksityiskohtaisen elämänkulun kanssa, ja levytyksiä koskevat tiedot lukija voi poimia tämän lomasta.” – Taiteen maailma