Tekijät: Bulbul Sharma
Alkuteos: The Anger of Subergines. Stories of Women And Food
ISBN p: 952-471-564-3
Sivumäärä: 160
Suomentaja: Terhi Kuusisto
Katso kaikki kirjat kategoriasta: Pokkarit
Avainsanat: Bulbul Sharma, Like, Pokkarit, Terhi Kuusisto
Bulbul Sharma
Munakoisojen kiukku
Munakoisojen kiukku on kaunokirjallinen keittokirja, jonka ruoka-aiheiset novellit ja perinteiset, vuosien saatossa perheen naisten parissa hyviksi koetut reseptit lomittuvat toisiinsa. Samalla ne paljastavat jotain oleellista naisten suhteesta ruokaan. Novellit kertovat naisista, joille ruoka on pakkomielle, intohimo, rakkaudenosoitus, vallanlähde tai jopa kosto. Värikylläisten tarinoiden myötä lukija tempautuu mukaan intialaisen perheen elämänmenoon ja ihmissuhdekuvioihin, jotka vähitellen sekoittuvat kutkuttaviin ruuan tuoksuihin. Jokaiseen tarinaan liittyy resepti, jota intialaisen ruuan ystävä voi kokeilla, jos lukeminen on herättänyt ruokahalun. Reseptit on toimitettu Suomen oloihin sopiviksi. Bulbul Sharma (synt. -54) on intialainen kirjailija ja kuvataiteilija. Hän kirjoittaa ja maalaa spontaanin inspiraation puuskissa, nopeasti ja varmalla kädellä. Ruoka on aina ollut keskeinen osa Sharman elämää, sillä intialaiset naiset jaksavat puhua loputtomiin ruuasta - lounasta syödessään he jo suunnittelevat päivällistä.
“Kaunokirjallinen keittokirja on hämmästyttävä yhdistelmä; se toimii molemmissa rooleissaan ihanan aromaattisesti.”
– Eija Juutilainen, Karjalainen
“Munakoisojen kiukku on itsessään juuri niin kuin intialainen keittiö: runsas, lämmin ja mausteinen. Lukijan eteen loihditusta ruoasta voi maistaa yhtä lailla kokin katkeruuden, sydämellisyyden kuin laskelmoinninkin.”
– Aamulehti
“Intialainen kulttuuri ja perheiden arki esittäytyy rikkaana ja vivahteikkaana. Novellien ihmiset ovat ihanan omaperäisiä ja särmikkäitä. Moni tarina jatkuu lukijan päässä.”
– Kirkko ja Kaupunki
“Lukukokemuksen jälkeen on pakko päästä hamstraamaan chiliä, korianteria ja kanelia ja omistautua toviksi kirjan reseptien kokeiluun.”
– Me Naiset
“Novellit toimisivat myös ilman ruokateemaa, mutta siihen keskittyminen tekee elämän selviytymiskamppailun ymmärtämisen kirpeäksi, chilin tuliseksi. ”
– Ilta-Sanomat