Pimeydellä ei ole varjoa

Tekijät: Arnost Lustig

Alkuteos: Tma nemá stin

Ilmestymiskuukausi: 07 / 2008

Sivumäärä: 250

ISBN: 978-952-01-0143-5

Suomentaja: Nina Saikkonen

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus

Arnost Lustig

Pimeydellä ei ole varjoa

Vahvasti omaelämäkerrallinen romaani kohtaloaan pakenevista pojista.

Kaksi poikaa hyppää Dachaun keskitysleirin junasta ja lähtee pitkälle vaellukselle Etelä-Saksasta takaisin Prahaan. Matkan aikana nuorempi, heikompi pojista kasvaa vahvemman rooliin vanhemman taantuessa. Äärimmäiset olosuhteet vaikuttavat päähenkilöihin eri tavalla: yhtä kokemukset ajavat eteenpäin, toisen ne pysäyttävät.

Kuolema oli kolmannessa valtakunnassa arkipäivää, se oli keskitysleireillä oleville pojille yhtä tuttua kuin jalkapallo heidän arjalaisille ikätovereilleen. Tällaisissa olosuhteissa päähenkilöt joutuvat valintatilanteisiin, joissa tappamisen ja nöyryytyksen problematiikka kiteytyy: Onko ihmisellä voimaa olla tappamatta, vaikka se tuntuisi täysin oikeutetulta? Pahuus ei ole siinä, mitä tapahtuu ihmisruumiille, vaan mielessä, jokapäiväisen ajattelun hienojakoisissa kerrostumissa.

Suomessa vuonna 2006 vieraillut Arnost Lustig, jolle on juuri myönnetty vuoden 2008 Frank Kafka -palkinto, on huomattavin holokaustista selvinnyt tsekkikirjailija. Hänen omaelämäkerrallinen tuotantonsa kuuluu keskitysleirikirjallisuuden timantinkovaan ytimeen.

Kirjasta on tehty jo vuonna 1964 elokuva Yön timantit, joka on tshekkiläisen uuden aallon elokuvan merkkiteoksia.