Popol Vuh (up)

Tekijät: Popol Vuh

Ilmestymiskuukausi: 08 / 2012

Suomentaja: Helinä Karttunen, Ulla Ranta

Likekatalogi: Syksy 2012

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Popol Vuh

Popol Vuh (up)

Mayojen kansalliseepos

Popol Vuh, Yhteisön kirja, on mayoihin kuuluvan kiche-kansan pyhä kirja. Se on legendakokoelma, joka avaa oven kadonneeseen suurkulttuuriin ja sen myyttien aikaan. Espanjalaiset tuhosivat pyhän kirjan alkuperäisversion 1500-luvulla, mutta kichet merkitsivät teoksen uudelleen muistiin suullisen traditionsa, hieroglyfien ja maalausten pohjalta. Nykyään se on mayojen jälkeläisille tärkeä osa identiteettiä.

Popol Vuh sisältää tarinoita maailman ja ihmisen luomisesta, jumalpoikien seikkailusta, hyvän ja pahan ikuisesta taistelusta. Kirja on avain mayojen kadonneeseen kulttuuriin, kuten myös näkökulma teologisiin peruskysymyksiin. Se on kulttuuristen arvojensa lisäksi jännittävä seikkailukokoelma, jossa pahat saavat palkkansa monien veristen ja vaiherikkaiden käänteiden jälkeen.

Popol Vuh kertoo myös mayojen profetiasta, jonka mukaan maailma syntyy uudelleen 21.12.2012 talvipäivänseisauksen aikoihin.

Uudessa painoksessa on maya-asiantuntija Harri Kettusen esipuhe. Kirja on kuvitettu Kettusen piirtämillä mayahieroglyfeillä. Didrichsenin taidemuseossa on syksyllä 2012 suuri mayanäyttely.