Populäärimusiikkia Vittulajänkältä (p)

Tekijät: Mikael Niemi

Alkuteos: Populärmusik från Vittula

Ilmestymiskuukausi: 01 / 2002

Sivumäärä: 267

ISBN: 951-578-965-6

Suomentaja: Outi Menna

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Pokkarit

Mikael Niemi

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä (p)

Jokainen, joka on edes käväissyt Lapissa, on huomannut, että tarinointi on siellä elämäntapa. Mikä tahansa sattumus voi saada ylimaalliset mittasuhteet. Parhaassa tapauksessa niistä tarinoista syntyy maailmankirjallisuutta. Tämä kirja on vähän sellainen tapaus.

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on hurja, humoristinen ja hillitön kuvaus siitä, millaista oli kasvaa nuoreksi mieheksi 60- ja 70-lukujen Pajalassa, Ruotsin Tornionlaaksossa, kahden maan ja kolmen kielen kohtauspaikassa. Kirjan poikia yhdistää rakkaus musiikkiin, Elvikseen ja Beatlesiin, sekä surkea soittotaito.

Niemi kertoo maailmanmenosta siihen malliin, että välillä tuntee itsekin kasvaneensa samassa paikassa, jos on elänyt tuota aikaa. Ja vaikkei olisikaan, niin sen ajan maailma avautuu silmien eteen elävänä, soljuvana kuvana, jossa ikävä ja hauska, huumori ja vakava limittyvät toisiinsa kuin ne olisivat yhtä ja samaa, vuolaasti virtaavaa Tornionjokea.

Kirja on kerännyt tukun palkintoja, ollut suunnaton arvostelu- ja myyntimenestys koko Skandinaviassa ja siitä valmistellaan niin elokuvaa kuin teatteriesityksiäkin.

Mikael Niemi (s. 1959) asuu Pajalassa, toisella puolella Tornionjokea. Hän on kirjoittanut mm. runokokoelmia, lastenkirjoja ja näytelmiä. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on hänen ensimmäinen aikuisille suunnattu romaaninsa.