
Tekijät: Paavo Järvensivu
Ilmestymiskuukausi: 02 / 2016
Sivumäärä: 230
ISBN: 978-952-01-1378-0
Likekatalogi: Kevät 2016
Sidosasu: nidottu
Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat
Paavo Järvensivu
Rajattomasti rahaa niukkuudessa
Rahat eivät lopu mutta luonnonvarat ehtyvät
Nykyinen politiikka perustuu ajatukseen niukasta julkisesta rahoituksesta, joka on kasvavien markkinoiden varassa, ja luonnonvarojen rajattomuudesta tai loputtomasta korvattavuudesta. Rajattomasti rahaa niukkuudessa kääntää asetelman päälaelleen ja perustelee sen ympäristötutkimuksen ja jälkikeynesiläisen talousteorian näkökulmista. Teoksen perusteesit rahan rajattomuudesta ja materiaalisten resurssien rajallisuudesta pakottavat poliitikot uudenlaisiin päätöksiin ja perusteluihin. Päätösten on perustuttava materiaaliseen maailmaan ja elettyyn elämään eikä abstrakteihin makrotaloudellisiin mittareihin. Samalla paljastuu mitä raha oikeastaan on ja miten raha eroaa yksityisen ja julkisen toimijan näkökulmasta. Kirja antaa myös työkaluja resurssien tajun parantamiseksi politiikan lisäksi arjen tasolla. Näin voidaan hahmottaa, minkälaisen aineellisen kudelman tarvitsemme elämäntapamme kannattelemiseksi ja miten materiaaliset edellytykset muuttuvat ilmastonmuutoksen ja helppojen öljylähteiden ehtymisen myötä.
Paavo Järvensivu (s. 1982) on kauppatieteen tohtori ja Aalto-yliopiston talouskulttuurin tutkija, joka osallistuu aktiivisesti talouskeskusteluun mediassa, yleisötilaisuuksissa ja Mustarinda-seuran kautta erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Hän on toinen degrowth.fi-blogin perustajista.
“Kirja on merkittävä avaus sekä jälkikeynesiläisessä että ympäristökysymystä käsittelevässä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Toivottavasti Järvensivun synteesi saa molemmissa leireissä ansaitsemansa huomion ja tuo niitä lähemmäs toisiaan.”
– Marko Ulvila, vasemmistofoorumi.fi
“Loppuviimein Järvensivun ehdottama rajattoman rahan malli ei minusta tunnu rakenteellisesti kovin suurelta muutokselta, mutta henkisesti loikka (julkisen) rahan niukkuudesta luonnonvarojen niukkuuden tajuun lienee monelle suuri.”
– Aki Suokko, Palautekytkentöjä-blogi
“– – kirjan viehätys ei perustu vain rahataloudellisen kokonaisratkaisun ‘sitten joskus’ mahdollistamaan utopiaan, vaan päinvastoin siihen, että voimme jo nyt ryhtyä kokeilemaan ja keksimään niitä asioita, joiden varassa ekologinen ja vähän energiaa kuluttava yhteiskunta voisi toimia laajemminkin.”
”Järvensivun teoksella on syvä kulttuurinen sanoma, joka liittyy länsimaisen, äärimmäisen kapitalisoituneen kulttuurimuodon kritiikkiin ja jonkin toisenlaisen tuotantomuodon rytmien, materiaalisuuksien ja tämän luoman sosiaalisuuden mahdollisuuksiin.”
– Kultturintutkimus
“Teos muistuttaa merkillisella tavalla Marxin Pääomaa. Järvensivu vie lukijansa erilaisiin liikkumisen, asumisen ja monien muiden materiaalisten käytäntöjen ytimeen. Hän näyttää lukijalle kädestä pitäen, miten olemme vieraantuneet niiden muodostamasta kokonaiskuvasta. Siinä missä Marx korosti kapitalismin sosiaalisia suhteita ja ongelmia, Järvensivu huomio kiinnittyy ekologisiin suhteisiin ja ongelmiin. Marxin vieraantumisen kritiikki kohdistui asioiden hyödykkeistämiseen ja markkinavaihtoon, kun taas Järvensivun kritiikki kohdistuu asioiden rahallistamiseen ja rahan niukkuudella hallintaan.”
“Rajattomasti rahaa niukkuudessa sopii kaikille niille, jotka kaipaavat talouskeskusteluun enemmän konkreettista analyysia esoteerisen numerologian sijaan.”
– Yliopisto