Rappiotaidetta

Tekijät: Karri Paleface Miettinen

Ilmestymiskuukausi: 08 / 2011

Sivumäärä: 250

ISBN: 978-952-01-0655-3

Likekatalogi: Syksy 2011

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Musiikki ja populaarikulttuuri

Karri Paleface Miettinen

Rappiotaidetta

Suomiräpin tekijät

Suomiräpin ruumiinavaus paljastaa mitä verevimmät sisälmykset

Suomen tunnetuimman räptaiteilijan Palefacen toimittama kirja läväyttää eteemme suomiräpin sammon, ehtymättömän kirjon omaäänisiä musiikintekijöitä ja kielentakojia.

Teos kertaa lyhyesti hiphopin historian puuvillapelloilta jenkkigettoihin ja keskittyy sitten suomiräpin lyhyeen mutta sitäkin monipuolisempaan historiaan ja ominaispiirteisiin. Suomiräppiä ennakoineet kahdeksankymmentäluvun puhelaulukokeilut jäivät pitkäksi aikaa huomiotta, mutta yhdeksänkymmentäluvulla suurenkin yleisön tajuntaa koettelivat jo Raptorin ja Pääkkösten kaltaiset huumoriräppärit. Nykypäivään mennessä skene on kehittynyt erittäin moniääniseksi.

Rappiotaidetta päästää itse tekijät kerrankin ääneen. Asa, Steen1, Laineenkasperi, Mattipee, Juhani, Elastinen, Davo, Cheek ja muut varteenotettavat räpäyttäjät esittelevät tekstejään ja ajatuksiaan luomistöistään, ja skenen työmyyrät kertovat näkemyksiään alan virtauksista.

Kokonaiskuvaa täydentävät listat suomiräpin teemoista. Räplyriikan aiheita käsittelevässä osassa listataan suomiräppiä aihepiireittäin. Räppejä on tehty esimerkiksi aiheista ”poliisi”, ”naiset”, ”raha ja sen puute” ja ”marihuana”.

Paleface eli Karri Miettinen (s. 1978) on rapartisti, jonka tuorein levy Helsinki – Shangri-La myi kultaa alle kuukaudessa, valittiin Soundissa vuoden albumiksi, oli Nordic Music Prizen finaalikierroksella ja sai Etno-Emman.

Katso myös nämä