Reikä

Tekijät: Riikka Ala-Harja

Ilmestymiskuukausi: 09 / 2013

ISBN: 978-952-01-0998-1

Likekatalogi: Syksy 2013

Sidosasu: e-kirja

Katso kaikki kirjat kategoriasta: E-kirjat

Riikka Ala-Harja

Reikä (e-kirja)

Vuoden 2012 Finlandia-ehdokas sävähdyttää novelleilla

Riikka Ala-Harjan novelleissa kiivetään korkealle, ostetaan roskiin menevä joulukuusi, käydään avannossa hävittämässä vihaa, odotetaan äitiä sairaalasta lomalle ja poikaa tulevaksi käymään. Pisin tarina kertoo 50 vuotta täyttävästä Tarmosta, hänen pienistä mutta toteutumatta jääneistä toiveistaan. Vähän lyhyemmässä Asserin elinkumppani täyttää 30 vuotta ja uhkaa tappaa itsensä, ellei ole päässyt miehestä eroon ennen sitä.

Reikä on tarkkaan havaintoon perustuva, hersyvän runsas novellikokoelma. Siinä tarkastellaan elämää ja sen nurjaa ihanuutta monista kulmista, monin silmin. Samalla kun katsotaan ulos, katsotaan sisään – häpeä­mättä kuin Facebookin seinää.

Reikä on kuusi romaania julkaisseen Riikka Ala-Harjan (s. 1967) ensimmäinen novellikokoelma. Vuoden 2012 Finlandia-palkinnon valintalautakunta kiitti Ala-Harjan Maihinnousun kieltä ja kerrontaa, sitä miten ne ”alleviivaavat ahdistuksen kouriintuntuvaa kuvausta, ja sitä, millaista on olla äärimmäisten tunteiden – vihan, rakkauden, raivon ja toivon – mahdottomassa aallokossa”.

Maihinnoususta sanottua:

”Tarinassa ei ole yhtään turhaa lausetta, ja jokainen niistä käy sydämeen.”
– Me Naiset

”Romaani on mestarillinen niin juoneltaan, rakenteeltaan kuin kieleltäänkin.”
– Apu

Muut Versiot

Katso myös nämä