Tekijät: Riikka Ala-Harja

Ilmestymiskuukausi: 08 / 2015

Sivumäärä: 150

ISBN: 978-952-01-1187-8

Likekatalogi: Syksy 2015

Sidosasu: Pokkari

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Pokkarit

Riikka Ala-Harja

Reikä (p)

“Ala-Harja kirjoittaa pirteästi ja ilmavasti, jokainen tarina lähtee kuin perhonen kukasta.”
– Helsingin Sanomat

Riikka Ala-Harjan novelleissa kiivetään korkealle, ostetaan roskiin menevä joulukuusi, käydään avannossa hävittämässä vihaa, odotetaan äitiä sairaalasta lomalle ja poikaa tulevaksi käymään. Pisin tarina kertoo 50 vuotta täyttävästä Tarmosta, hänen pienistä mutta toteutumatta jääneistä toiveistaan. Vähän lyhyemmässä Asserin elinkumppani täyttää 30 vuotta ja uhkaa tappaa itsensä, ellei ole päässyt miehestä eroon ennen sitä.

Reikä on tarkkaan havaintoon perustuva, hersyvän runsas novellikokoelma. Siinä tarkastellaan elämää ja sen nurjaa ihanuutta monista kulmista, monin silmin. Samalla kun katsotaan ulos, katsotaan sisään – häpeä­mättä kuin Facebookin seinää.

Reikä on kuusi romaania julkaisseen Riikka Ala-Harjan (s. 1967) ensimmäinen novellikokoelma. Vuoden 2012 Finlandia-palkinnon valintalautakunta kiitti Ala-Harjan Maihinnousun kieltä ja kerrontaa, sitä miten ne ”alleviivaavat ahdistuksen kouriintuntuvaa kuvausta, ja sitä, millaista on olla äärimmäisten tunteiden – vihan, rakkauden, raivon ja toivon – mahdottomassa aallokossa”.

“Ala-Harja kirjoittaa pirteästi ja ilmavasti, jokainen tarina lähtee kuin perhonen kukasta.”
– Juhani Karila, Helsingin Sanomat

“Vaikka Reikä on yleissävyltään tummanpuhuva, parissa novellissa välähtää ainakin hetkellisesti lämmön ja todellisen kohtaamisen mahdollisuus.”
– Eija Komu, Keskisuomalainen

“Väitän, että Riikka Ala-Harja lukeutuu tätä nykyä Suomen parhaimpien humoristien joukkoon, ja pidän hänen ironisesta huumoristaan tavattomasti. Siitä tosiaan löytää itsensä sekä saa kosketuksen omaan hulluuteensa ja pikkumaisuuteensa.”   Mari Viertola, Turun Sanomat

“Teksti on vahvaa ja täynnä teräviä, kokoaan suurempia havaintoja. Vaikka aikaa kuluu vain tuokion verran, Ala-Harja ehtii kertoa kaiken tarpeellisen. Lukemisen jälkeen tekee mieli soittaa rakkaille ja muistuttaa, kuinka tärkeitä he ovat.”   Noora Vaarala, Aamulehti

Maihinnoususta sanottua:

”Tarinassa ei ole yhtään turhaa lausetta, ja jokainen niistä käy sydämeen.” – Me Naiset

”Romaani on mestarillinen niin juoneltaan, rakenteeltaan kuin kieleltäänkin.” – Apu

Katso myös nämä